Linkovi

Philip Reeker: BH političari bi se trebali stiditi !


Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara
Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara

Pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara govorio je u Washingtonu o situaciji na Balkanu

Zamjenik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i evroazije Phillip Reeker se danas obratio novinarima u Centru za strane novinare u Washingtonu, iznoseći stav Sjedinjenih država kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije. Gospodin Reeker se nedavno vratio iz posjete BiH, i govoreći o situaciji u zemlji, gospodin Reeker se prvo osvrnuo na eventualne dodatne akcije Washingtona u pogledu neformiranja vlade u BiH 14 mjeseci nakon izbora:

Već 12 ili 13 ovog mjeseca se ponovno vraćam u BiH, na sjednicu Vijeća za implementiranje mira. 14 mjeseci nakon što su gradjani izašli na birališta i glasali, oni političari za koje su glasali nisu uradili svoj posao. Nisu sjeli zajedno za sto i formirali najosnovniju strukturu države , Vijeće Ministara. Otvoreno govoreći oni bi se trebali stidjeti toga. Mi smo aktivno angažirani na terenu, preko našeg ambasadora Patricka Moona, koji suradjuje sa predstavnikom EU Sorensenom i sa Visokim predstavnikom Inzkom, u cilju glasnog pozivanja lidera da se prihvate svojih obaveza. To je i u njihovom interesu, ali pogotovo u interesu naroda. To je prioritet i nešto što gradjani BiH zaslužuju. Neće medjunarodna zajednica patiti ako lideri u BiH nisu u stanju formirati funkcionalnu vladu. Narod zaslužuje da ima lidere koji mogu formirati vladu i pokrenuti zemlju naprijed, ka EU, ka investicijama...Mi ćemo nastaviti insistirati na tome i nadamo se da će uskoro formirati vladu i staviti tačku na to pitanje.

Na pitanje o mogućnosti organiziranja neke vrste Dejtonske konferencije 2, ambasador Reeker je rekao:

Dejton podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i mi nastavljamo to podržavati, No, jasno, kao i svaki sistem, i taj ima nekih nedostataka, a lideri u BiH moraju , ponavljam, ispuniti odgovornost formirajući vladu. Mogu se planirati promjene u entitetima da ih se učini efikasnijim, ali prvenstveno formirajte vladu, imajući u obziru Evropsku perspektivu. Dakle, mi smatramo da je ključno sada fokusirati se na probleme koji su gorući, a ne skretati pažnju s toga idejama koje podrazumijevaju konferencije, i dodatne diskusije. Jasno iz diskusija koje sada vodimo da ima stvari koje treba odmah razriješavati, tako da , na primjer, koridor 5 C konačno proradi, i donese gradjanima velike ekonomske prednosti.

Na pitanje mogu li Sjedinjene države aktivinijom ekonomskom politikom i većim investicijama možda pokrenuti stvari u BiH, kada se to ne može političkim putem, Philip Reeker kaže:

Ekonomija je ključ.No, da bi BiH privukla investitore, promovirala mali biznis, pokrenula privredu, moraju se prvo provesti sve neophodne reforme. Moraju se uvesti odredjeni zakoni koje traži Evropska Unija. Ako se zemlja približi članstvu NATO, i time će postati atraktivnija za investitore, uključujući one američke, kaže pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju Philip Reeker.

XS
SM
MD
LG