Linkovi

Philip Gordon: Kako bismo pomogli Bosni, mora i ona pomoći nama


Philip Gordon (file)
Philip Gordon (file)
U diskusijama koje su se odvijale ove nedjelje u vrijeme zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, Balkan je zauzimao prilično visoko mjesto, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanje Evrope i Euroazije, Philip Gordon , koji je u Washingtonu odgovarao na pitanja novinara

Kada spominjemo Bosnu ,kazao je gospodin Gordon, moram iskreno reći da smo u posljednje vrijeme frustrirani nedostatkom kooperacije medju liderima entiteta i različitih etničkih grupa .. Isuviše je mnogo tu političkih nadigravanja, i igranja na nacionalni osjećaj. Prošle smo godine bili nešto ohrabreni kada je usvojen budžet i formirana državna vlada, i postignut tentativni sporazum o imovini u oblasti obrane. Ali sada se čini da je sve to propalo.. Bosna takodjer mora nastaviti svoj put ka evropskoj integraciji, NATO i EU, ali to se može postići samo ako se BH lideri dogovore na praktičniji način.


Sve dok Bosna ne ispuni trazene uvjete, mi podrzavamo dejtonski aranzman, kaze Gordon
Sve dok Bosna ne ispuni trazene uvjete, mi podrzavamo dejtonski aranzman, kaze Gordon
Mi želimo pomoći Bosni, mi smo to odavno dali na znanje, ...ali, i oni moraju pomoći nama. Mi ne možemo odraditi sve za Bosnu, niti to moze EU, BH lideri to moraju sami završiti. Niko ne traži od Bosne da se stvroi u jednu unitarnu državu koju u BiH očigledno ne žele. Stoga su očekivanja i zahtjevi medjunarodne zajednice realni i ostvarivi. Mi insistiramo, medjutim, na tome da lideri prestanu cijepati zemlju,i dovoditi u pitanje njen opstanak kao države. U tom smislu mmi se postavljamo oštro prema svakom lideru koji dovodi u pitanje ustavni red, i dejtonski mirovni sporazum. Zbog toga Sjedinjene Države nastavljaju podržavati ured Visokog Predstavnika, i njegove vlasti kojima se osigurava da niko ne dovodi u pitanje dejtonsku strukturu zemlje. Uvjeti da se BiH odmakne od tog dosadašnjeg aranžmana još uvijek nisu ispunjeni , i sve dok se ne ispune, Washington smatra da je važno održati ove ovlasti koje sada postoje tako da svaki lider u BiH zna da postoje granice onome što oni mogu na svoju ruku. Mi ćemo iskoristiti sve ovlasti koje mi imamo kako bismo podržali dejtonski mirosvni sporazum.

Potom je gospodin Gordon rekao da je bilo više biletaralnih sastanaka izmedju balkanskih lidera i visokih američkih zvaničnika, medju njima susret zamjenika državnog sekretara Burnsa sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem, kao i sa predsjednikom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ministrom vanjskih poslova BiH Lagumdžijom, potom hrvatskim premijerom, ...dok smo i mi ostali imali sastanke na drugim nivoima sa balkanskim liderima. Balkan je takodjer bio visoko na listi razgovora i sa našim kolegama iz Evropske Unije koji su odlučni kao i mi da vide mir i stabilnost na Balkanu, kao i integraciju balkanskih zemalja u Uniju. Mnogo smo puta rekli da Evropa nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana ,a to je bio i ključni aspket razgovora državnog sekretara Clinton sa predstavnicom za vanjsku politiku EU, Catherine Ashton.

Ključni dio svega toga je naša podrška za odnose izmedju Srbije i Kosova, i za dijalog koji se odvija. .. Mi snažno potičemo Srbiju i Kosovo da suradjuju s nama i Evropskom Unijom u radu na medjusobnim odnosima, jer to jek ljuč za put obje zemlje ka Evropskoj Uniji, što snažno podržavamo. Obje zemlje imaju veliki potencijal za uspjeh, ali da bi do toga došlo, oni moraju oprevazići nesuglasice oko sjevernog Kosova, i u tom smislu Sjedinjene Države snažno podržavaju kosovski suverenitet i integritet, zaključio je pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon.
XS
SM
MD
LG