Linkovi

SAD: Pfizerova vakcina protiv COVID-19 dobila puno odobrenje


Pfizerova vakcina zadovoljila je standarde američke Uprave za hranu i lijekove da dobije punu dozvolu.
Pfizerova vakcina zadovoljila je standarde američke Uprave za hranu i lijekove da dobije punu dozvolu.

SAD su dale trajnu dozvolu za upotrebu Fajzerove vakcine protiv Kovida-19, što je veliki korak koji bi pomao da pomogne da se poveća poverenje javnosti u vakcine, dok se Amerika bori sa do sada najzaraznijom mutacijom koronavirusa.

Vakcina koju su razvili farmaceutska kompanija Pfizer i njen partner BioNTtech sada ima snažnu podršku Uprave za hranu i lijekove (FDA), koja nikada do sad nije imala toliko dokaza na raspolaganju da procijeni bezbjednost neke vakcine. Više od 200 miliona doza Pfizer vakcine već je podijeljeno u SAD - i još stotine miliona širom svijeta - od kad je vakcina počela da se koristi u decembru, na osnovu dozvole za hitnu upotrebu.

“Javnost može da bude sigurna da ova vakcina zadovoljava visoke standarde bezbjednosti, efikasnosti i kvaliteta proizvodnje, koje Uprava za hranu i lijekove zahtijeva od proizvoda da bi dobili njenu dozvolu, izjavila je Dženet Vudkok, vršiteljka dužnosti komesarke FDA. “Danas smo došli na korak bliže promjeni toka pandemije u Sjedinjenim Državama."

Nakon što je Pfizerova vakcina za COVID-19 dobila trajnu dozvolu FDA, predsjednik Joe Biden oglasio se na Twitteru i pozvao Amerikance koji se još nisu vakcinisali da to učine. "Dok sve tri vakcine protiv COVID-19 ispunjavaju stroge standarde Uprave za hranu i lijekove za hitnu upotrebu, ovo puno odobrenje trebalo bi da pruži dodatno uvjerenje da je ova vakcina bezbjedna i efikasna. Ako se još niste vakcinisali - sada je vrijeme", poručio je Biden.

XS
SM
MD
LG