Linkovi

Studija: Pfizerova vakcina efikasna 90 posto u sprječavanju hospitalizacije do šest mjeseci


Ilustracija
Ilustracija

Nova studija otkriva da su dvije doze vakcine protiv COVID-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech 90% efikasne u sprječavanju hospitalizacije do šest mjeseci nakon primanja druge doze.

Istraživači iz Pfizera i američkog konzorcija zdravstvene zaštite Kaiser Permanente gledali su medicinske izvještaje od oko 3.4 miliona ljudi koji su bili članovi Kaiserovog programa zdravstvenog osiguranja i u južnoj Kaliforniji između decembra 2020. i avgusta ove godine.

Studija, objavljena 4. oktobra u medicinskom časopisu The Lancet, otkrila je kako je ova vakcina bila 93% efikasna protiv visoko zarazne varijante Delta najmanje šest mjeseci nakon druge doze vakcine.

No, naučnici su također otkrili da je efikasnost vakcine protiv infekcije pala sa 88% mjesec dana nakon dovršetka ciklusa vakcinacije na 47% nakon šest mjeseci. Ovo znači da će docjepljivanje biti potrebno u svrhu postizanja optimalne zaštite.

Nova studija objavljena je istog dana kada je regulatorno tijelo Evropske unije za lijekove EMA odobrilo upotrebu booster doza vakcine Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 za osobe starije od 18 godina, ali je prepustilo pojedinim zemljama da odluče hoće li preporučiti ili ne dodatne doze za široku upotrebu.

EMA je priopštila u ponedjeljak da se booster doza vakcine Pfizer "može uzeti u obzir najmanje 6 mjeseci nakon druge doze za osobe u dobi od 18 godina i više".

Rezultati studije u skladu su s prethodno objavljenim podacima iz Izraela i američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji su razmatrali efikasnost ove vakcine kroz vrijeme, ali studija koju je finansirao Pfizer prva je koja razmatra kako varijanta Delta može utjecati na efikasnost Pfizer vakcine protiv COVID-19 tokom vremena.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG