Linkovi

Pfizer i BioNTech saopštili da je njihova vakcina sigurna za djecu između 5 i 11 godina


Ilustracija
Ilustracija

Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech saopštile su u ponedjeljak da su manje doze njihove vakcine protiv Covida-19 bezbjedne i efikasne u zaštiti djece uzrasta od pet do 11 godina. 

Američka kompanija i njen njemački partner BioNTech kažu da su testiranja pokazala da mlađa djeca dobro tolerišu vakcinu, i da ona proizvod snažan odgovor antitijela i u manjim dozama, koje su odgovarajuće za mlađu djecu.

Pfizer je saopštio da planira da uskoro zatraži od SAD, Britanije i EU dozvolu upotrebe vakcine kod mlađe djece, što bi moglo da značajno proširi obim vakcinacije u SAD. Oko 28 miliona djece u Americi spada u tu starosnu grupu, iako su do sada milioni odraslih odbili da se vakcinišu.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je, do sada, u zemlji potpuno vakcinisano više od 181 milion ljudi, ali 70 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina još nije dobilo vakcinu, iz različitih razloga.

Pfizer kaže da je niža doza - što je trećina jačine vakcine za odrasle - ispitana u probama u kojima je učestvovalo više od 2.200 učenika predškolskog i školskog uzrasta, od kojih je dvije trećine dobilo pravu vakcinu a trećina - slani rastvor. Kompanija navodi da su djeca razvila nivoe antitijela podjednako snažne kao što je bio slučaj kod tinejdžera.

Pošto su se djeca sada vratila u škole, a delta soj se širi po SAD, roditelji u mnogim zajednicama su nervozno čekali da vladini zdravstveni zvaničnici odobre vakcinu za njihovu djecu.

Djeci prati manji rizik nego odraslima da razviju ozbiljne posljedice Covida-19 ili podlegnu bolesti, ali je više od 5 miliona djece u SAD testirano pozitivno na Covid-19, a najmanje 490 je umrlo, prema podacima Američke akademije pedijatara.

Doktor William Gruber​, pedijatar i potpredsjednik Pfizera, izjavio je za AP da će se do kraja mjeseca kompanija prijaviti za dozvolu za upotrebu vakcine kod djece stare od per do 11 godina u hitnim situacijama, prvo u SAD a ubrzo zatim u Britaniji i Evropi.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da će procijeniti podatke Pfizera, što je proces koji može da traje nekoliko nedjelja.

Američki proizvodjač vakcine Moderna također proučava svoje vakcine kod mlađe djece. I Pfizer Moderna proučavaju upotrebu vakcine kod sasvim male djece, počevši od šestomjesečnih beba, a rezultati se očekuju krajem godine.

U Britaniji, kampanja vakcinacije djece stare između 12 i 15 godina počela je u ponedjeljak u školama širom zemlje.

XS
SM
MD
LG