Linkovi

Pfizerova vakcina efikasna i za nove sojeve virusa SARS-CoV-2


Nurses, Ines, left, and Valerie prepare a Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine to be administered to a health care worker at a coronavirus vaccine center in Poissy, France, Friday, Jan.8, 2021.
Nurses, Ines, left, and Valerie prepare a Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine to be administered to a health care worker at a coronavirus vaccine center in Poissy, France, Friday, Jan.8, 2021.

Istraživanje je pokazalo kako će Pfizerova RNK vakcina biti efikasna i za nove sojeve virusa SARS-CoV-2 koji su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoafričkoj Republici.

Pojava novih sojeva virusa, koji su registrovani u decembru, a smatra se da su nastali krajem 2020. godine, izazvala je zabrinutost da li će vakcine koje su trenutno u zadnjih fazama razvoja ili su odobrene biti efikasne. Neke promjene kod ovih sojeva virusa su dovele do toga da mutirani virus ima veći afinitet za ljudske ćelije. Pa ipak, to ne bi trebao biti razlog za brigu, kažu naučnici.

Naučnici iz Pfizera, zajedno s naučnicima s Odjela za mikrobiologiju i imunologiju pri Univerzitetu Teksas u Galvestonu, ispitivali su da li serum osoba koje su primile Pfizerovu iRNK vakcinu BNT162b2 imaju odbranu i od novog soja virusa. U maloj studiji na serumima 20 učesnika ispitivanja Pfizerove vakcine, koja je postavljena na pre-print serveru BioRxriv, pokazalo se da antitijela nastala vakcinacijom ovom vakcinom i dalje štite od novih sojeva virusa SARS-CoV-2.

Biće potrebno da eksperti iz oblasti imunologije i virusologije pregledaju rezultate ovog rada, ali vijesti su ohrabrujuće.

Vakcina koju je kompanija Pfizer razvila s BioNTech spada u novu generaciju vakcina, RNK (mRNA) vakcine koje u organizam ne uvode sam virus, nego genetičko uputstvo za jedan protein virusa, koji naš organizam prepoznaje kao antigen i razvija imunološku reakciju na njega. Radi se o Spike proteinu, „šiljka“ virusa SARS-CoV-2, pomoću kojeg virus ulazi u naše stanice i na kojem su se kod novih sojeva i dogodile promjene.

To su vakcine kojima nisu potrebni antibiotici niti konzervansi te oponašaju prirodne strukture u organizmu, poput lipidne membrane. Još jedna vakcina, američkog proizvođača Moderna, bazira se na tehnologije iRNK.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG