Linkovi

Pfizerova pilula protiv korone smanjuje rizik od hospitalizacije za 89 posto


Pfizerova pilula zove se "pakslovid", a uzimaju se po tri komada dva puta dnevno.
Pfizerova pilula zove se "pakslovid", a uzimaju se po tri komada dva puta dnevno.

Eksperimentalna antiviralna pilula protiv Covida 19, američke farmaeutske kompanije Pfizer, pokazala je u ispitivanju smanjenje za 89 posto rizika od hospitalizacije ili smrti kod odraslih kod kojih postoji šansa da se teže razbole, saopštila je danas ova kompanija.

Ispitivanje je skraćeno, a Pfizer namjerava da podnese zahtjev za odobravanje upotrebe pilule Federalnoj agenciji za hranu i lijekove.

Ovaj rezultat nadmašuje procenat efikasnosti koji je kompanija Merck utvrdila za svoju pilulu "molnupiravir", koja je prošlog mjeseca pokazala da može da prepolovi šanse za umiranje ili hospitalizaciju lica oboljelih od Covida 19 kod kojih postoji rizik od teže bolesti.

Pfizerova pilula zove se "pakslovid", a uzimaju se po tri komada dva puta dnevno.

U testiranju je učestvovalo 1.219 pacijenata koji su imali blagi ili umjereni oblik Covida 19 i najmanje jedan rizični faktor za razvijanje težeg oblika, uključujući gojaznost ili starije životno doba.

Utvrđeno je da je 0,8 posto ljudi iz grupe koja je uzimala pilule završilo u bolnici u roku od tri dana nakon što su razvili simptome, a niko od njih nije umro u periodu od 28 dana poslije liječenja.

Kod pacijenata koji su primali placebo taj procenat je iznosio sedam posto. U placebo grupi je umrlo osmero ljudi.

Stope su bile slične i nakon pet dana od pojave simptoma - jedan posto liječenih pilulama je hospitalizovano, a kod placebo grupe procenat je bio 6,7 posto i kod njih je umrlo deset ljudi.

Antiviralnu pilulu treba uzimati u što ranijoj fazi, prije nego što se infekcija razvije, jer se tada postiže najbolji efekat.

Merck je testirao svoju pilulu u periodu od pet dana nakon pojavljivanja simptoma.

Velika Britanija je 4. novembra postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila upotrebu lijeka protiv korona virusa u obliku pilule - molnupiravir, koji su zajednički razvile kompanije Merck i Ridgeback Biotherapeutics.

Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) preporučilo je da lijek molnupiravir počne da se koristi što prije nakon pozitivnog testa na COVID-19 i pet dana nakon prvih simptoma. Još nije poznato kada će lijek biti dostupan u Britaniji.

To je prva oralna terapija protiv COVID-19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja svijeta, a uskoro bi mogla da dobije zeleno svjetlo i u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG