Linkovi

Pfizer i Biontech će tražiti odobrenje za vakcinaciju djece od 5 do 11 godina


ARHIVA - Vakcina protiv koronavirusa kompanija Pfizer i Biontech
ARHIVA - Vakcina protiv koronavirusa kompanija Pfizer i Biontech

Pfizer i Biontech najavili su u utorak da će od američke vlade zvanično zatražiti da odobri hitnu upotrebu vakcine tih kompanija protiv COVID19 kod djece uzrasta 5 do 11 godina.

Kompanije su objavile taj plan nakon što se američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) prošle nedjelje podnijeli početne rezultate kliničkih istraživanja koji su pokazali da je vakcina bezbjedna i efikasna za taj uzrast. U istraživanjima je učestvovalo 2.268 osoba.

FDA je prethodno odobrila hitnu upotrebu Pfizerove vakcine kod tinejdžera od 12 do 15 godina, dok je za starije od 16 godina dato puno odobrenje.

Eventualna brza odluka američkih regulatornih vlasti o vakcinaciji mlađe djece mogla bi da ublaži mogući skok zaraženih tokom jeseni, u trenutku kada su širom zemlje otvorene škole.

Broj djece zaražene od koronavirusa dostigao je najviši nivo početkom mjeseca, prema podacima Američke akademije za pedijatriju.

Kod djece postoji manji rizik od teških oblika COVID19, ali zdravstveni eksperti upozoravaju da mogu da prenesu koronavirus na druge.

XS
SM
MD
LG