Linkovi

Pfizer dozvolio generičku verziju svoje pilule za Covid


Pfizerov logo ispred sjedišta kompanije u New Yorku. (Foto: AP/Mark Lennihan)
Pfizerov logo ispred sjedišta kompanije u New Yorku. (Foto: AP/Mark Lennihan)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer potpisala je ugovor sa globalnom grupom za javno zdravlje, koju podržavaju Ujedinjene nacije, kojim se proizvođačima generičkih lijekova dozvoljava da prave eksperimentalnu pilulu ove kompanije protiv Covida za 95 zemalja.

Američka farmaceutska kompanija u utorak je potpisala ugovor sa ženevskim Fondom patenata za lijekove (MPP) da se pilula proizvodi za zemlje sa nižim i srednjim primanjima, koje čine oko 53 posto svjetske populacije.

Pfizer je u utorak zatražio od američkih regulatora dozvolu za hitnu upotrebu svoje pilule protiv Covida, nazvane "pakslovid". Kompanija navodi da lijek smanjuje rizik hospitalizacije i smrti za skoro 90 posto kod blažih ili srednje ozbiljnih slučajeva infekcije koronavirusom.

Dogovor je postignut i prije nego što je pilula dobila dozvolu regulatora, što je podstaklo nade da će pomoći da se brže okonča pandemija koronavirusa.

"Značajno je što će više od 4 milijarde ljudi imati pristup lijeku koji je po svemu sudeći efikasan, i koji je tek razvijen", izjavio je Esteban Burrone​ iz Fonda patenata za lekove.

Yuanqiong Hu​, viša savetnica Ljekara bez granica za pravna pitanja, izjavila je da je njena organizacija razočarana što pilula neće biti dostupna svim zemljama.

"Svijet je do sada shvatio da pristup medicinskim sredstvima u liječenju Covida mora da bude garantovan svima i svuda ako zaista želimo da kontrolišemo ovu pandemiju", izjavila je Hu.

Pfizer je saopštio da će zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove i drugih regulatora da odobre upotrebu pilule što je prije moguće.

Kompanija neće imati profit od prodaje u zemljama sa niskim prihodima, gdje je do sada dostavljeno manje od jedan posto Pfizerove vakcine protiv Covida, i odreći će se procenta zarade u svim zemljama koje su pokrivene dogovorom, sve dok kovid bude bio globalna kriza javnog zdravlja.

Fond patenata za lijekove objavio je u oktobru da je još jedan američki proizvođač lijekova, Merck, pristao da dozvoli drugim kompanijama da prave njegovu pilulu protiv Covida za 105 siromašnijih zemalja.

Ranije ovog mjeseca, Merckova pilula je dozvoljena u Britaniji, dok čeka dozvolu regulatora u drugim zemljama.

Uprkos odlukama Pfizera i Mercka da podjele svoje patente za lijekove protiv Covida, Pfizer i drugi proizvođači vakcina odbili su da podjele sa drugim kompanijama svoje formule vakcina, kako bi se povećala njihova proizvodnja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG