Linkovi

Pfizer i BioNTech obećali 2 milijarde doza vakcine siromašnim zemljama


Žena dobija Pfizerovu vakcinu u svom automobilu u Pilsenu u Češkoj Republici, 21. maja 2021.

Američki i njemački partneri Pfizer i BioNTech obećali su ukupno 2 milijarde doza svoje vakcine zemljama sa niskim ili srednjim primanjima, u okviru globalnih pokušaja da se prebrodi jaz između bogatih i siromašnih zemalja u dostupnosti vakcina. 

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla​ iznio je saopštenje u ime farmaceutskih partnera na Globalnom zdravstvenom samitu u Rimu, čiji je domaćin italijanski premijer Mario Draghi.

U samitu koji je organizovan da bi se razmotrio problem nejednake dostupnosti vakcina širom svijeta, učestvuju članice G-20 - grupe ekonomski najrazvijenijih država, kao i Evropska komisija.

Bourla je izjavio da će prvih milijardu doza Pfizer-BioNTech vakcine biti isporučeno ove godine a druga milijarda - 2022. Američke farmaceutske kompanije Moderna i Johnson & Johnson također su obećale da će donirati 200.000 i 100.000 doza.

Evropska unija obećala je "najmanje" 100 miliona doza.

Domaćin samita Draghi nazvao je sve donacije "značajnim i izuzetnim". Otvarajući samit - kome mnogi učesnici prisustvuju virtuelno - Draghi je primjetio da od skoro 1,5 milijardi doza vakcine koje su podijeljene u više od 180 zemalja širom svijeta, samo 0,3% je podijeljeno u zemljama sa niskim primanjima, dok je 85% vakcina otišlo najbogatijim zemljama svijeta.

Od početka pandemije, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus​ upozorio je na pojavu koju je nazvao "nacionalizmom vakcina", kada najbogatije zemlje nagomilavaju vakcine dok siromašne zemlje ostaju bez njih. On je istakao da pandemija neće biti gotova dok svaka nacija ne bude vakcinisana.

Svjetska zdravstvena organizacija upravlja međunarodnom kooperativom za vakcine - programom Covax, koji dostavlja vakcine siromašnim zemljama svijeta.

XS
SM
MD
LG