Linkovi

Smjena na vrhu koalicijskih snaga u Afganistanu


David Petraeus i Hamid Karzai, na ceremoniji ispraćaja u Kabulu
David Petraeus i Hamid Karzai, na ceremoniji ispraćaja u Kabulu

General Petraeus napušta komandno mjesto nakon godine u kojoj je nadgledao dolazak američkog pojačanja od 30 hiljada vojnika upućenih da zaustave napredovanje Talibana, posebno na jugu Afganistana. On je zapovjedao sa ukupno 140 hiljada američkih i koalicijskih vojnika u vrijeme kada je nasilje dostiglo najgori nivo tokom 10 godina dugog rata.

Obraćajući se vojnicima na odlasku, general David Petraeus im je odao priznanje riječim:

"Zahvaljujući vašim naporima i žrtvovanjima, kao i naših afganistanskih partnera mi smo zaista dostigli značajan trenutak u našoj kombiniranoj kampanji. Vi i naši afganistanski partneri ste preuzeli inicijativu od neprijatelja novog Afganistana u većini zemlje, vi ste od pobunjenika preuzeli važna područja u bivšem uporištu Talibana, u mjestima kao što su pokrajine Helmand i Kandahar."

Pripadnik snaga sigurnosti Afganistana na ulici u Kabulu
Pripadnik snaga sigurnosti Afganistana na ulici u Kabulu

Petraeus napušta Afganistan i dolazi na čelo CIA- Centralne obavještajne agencije.

Njegov nasljednik, general John Allen je uopozorio na teške dane u budućnosti:

"Moja je namjera da održim zamah u ovoj kampanji, toj velikoj kampanji koju smo započeli. Ja ću nastaviti, u svakom mogućem obliku, da podržavam regrutiranje, trening, pripreme, opremanje i rasporedjivanje afganskih snaga nacionalne sigurnosti."

Nasilje je ponovo pojačano. U ponedjeljak su u bombaškom napadu ubijena tri pripadnika NATO snaga, saopćeno je iz NATO komande.

Dan prije toga, viši savjetnik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i član parlamenta su ubijeni u napadu u Kabulu.

Qadam Shah, general Afganistanske Armije
Qadam Shah, general Afganistanske Armije

Qadam Shah, general Afganistanske Armije kaže da su ubijeni Jana Mohammada Khana i Mohammeda Ashima Watanwala koji je bio član parlamenta. Teroristi, njih dvojica, su takodjer ubijeni. Situacija je sada pod kontrolom, kaže general Shah.

Talibani su preuzeli odgovornost za ta ubistva. Dvoje ljudi sa prslucima napunjenim eksplozivom izvršili su samoubilački napad ispred Khanove kuće u četvrti Karte Char na zapadu Kabula.

Napad je usljedio nakon što su afganistanske snage preuzele brigu o sigurnosti u pokrajini Bamiyan.

Potpuno prenošenje sigurnosti sa medjunarodnih na afganistanske snage trebalo bi biti završeno do kraja 2014, kada Sjedinjene Države i druge savezničke zemlje planiraju povući sve borbene jedinice iz Afganistana.

XS
SM
MD
LG