Linkovi

General Petraeus dolazi na čelo CIA-e


Дэвид Петреус
Дэвид Петреус

Povjesničarka američkih obavještajnih službi Amy Zegart objašnjava kakav doček može očekivati David Petraeus

U utorak, sljedeći tjedan, Središnja obavještajna agencija CIA dobit će novog direktora. To je David Petraeus, bivši zapovjednik američkih misija u Afganistanu i Iraku. General Petraeus dolazi na čelo CIA-e, civilne obavještajne agencije, u trenutku kada ona postaje sve više militarizirana ustanova, zbog potreba rata protiv terorizma.

Povjesničarka američkih obavještajnih službi Amy Zegart objašnjava kakav doček može očekivati David Petraeus u CIA-i: "On je zaista mnogo postigao i mislim da ga vrlo poštuju. Međutim, mislim da bi moglo biti i izvjesne podozrivosti prema njemu. Zbog toga što dolazi iz vojske. Je li njegovo imenovanje u CIA-u samo privremeno? Shvaća li on obavještajnu zajednicu i hoće li se boriti za interese CIA-e?"

Amy Zegart, koja radi na Institutu Hoover sveučilišta Stanford, kaže da će Petraeus morati raditi na tome da pridobije svoje nove kolege. Naime, u prošlosti, Petraeus je zagovarao neke mjere kojima se CIA protivila, vezane s misijama u Iraku i Afganistanu. Međutim Thomas Fingar, bivši predsjedatelj Nacionalnog vijeća za obavještajnu djelatnost – državnog tijela koji nadgleda rad više od deset američkih obavještajnih službi – kaže da vrh CIA-e želi surađivati s Petraeusom. Fingar ne očekuje da će odnosi između novog šefa i njegovih čelnih pomoćnika – koji su dio stalne postave CIA-e – biti loši kao što je bio slučaj kada je, prije nekoliko godina, direktor bio Peter Goss, bivši agent CIA-e, a potom kongresnik: "Pravilo je da se novog direktora dočeka s povjerenjem. Trebate zaista činiti neprilične stvari – kao što je bio slučaj s Gossom i ljudima koje je on doveo – da izgubite povjerenje CIA-inih ljudi. U slučaju Petraeusa, mislim da ne postoji nepovjerenje. Ali, naravno, ljude u CIA-i zanima je li on spreman za taj posao, koliko će biti u izravnom kontaktu sa zaposlenima, je li društven i kolegijalan te koliko će zaista biti na poslu, u samoj agenciji, a koliko će se posvetiti drugim poslovima van nje".

David Petraeus nema izravnog obavještajnog iskustva. Kao general američke kopnene vojske do sada je bio tek korisnik obavještajnih podataka. No, CIA je i u prošlosti imala generale za direktore – njih ukupno pet. I svi su oni, osim jednoga, bili u aktivnoj vojnoj službi, dok su bili direktori Središnje obavještajne službe, koja je civilna vladina agencija. David Petraeus je nedavno otišao u mirovinu. Thomas Fingar, koji je također na Institutu Hoover u Californiji, kaže da je direktor CIA-e više birokrat, a manje špijun: "Svaka državna ustanova odnosno agencija treba na čelu dobrog menadžera. Čovjeka koji može obaviti više poslova u isto vrijeme. Čovjeka koji ima dobre veze u Bijeloj kući, u Kongresu, u Pentagonu. Nema razloga sumnjati u Petraeusove upravljačke sposobnost. što se tiče obavještajnog rada, on će biti okružen s mnogo ljudi kojima je upravo to specijalnost".

Amy Zegart kaže da se u posljednjih deset godina CIA dosta militarizirala, zbog potreba globalnog rata protiv terorizma. To mnoge u Kongresu smeta, jer je CIA-u sada teže nadzirati: "Teže je pozivati na odgovornost. Danas imate primjere da klasične obavještajne operacije izvode pripadnici naše vojske. Jesu li oni pod istim nadzorom civilnih vlasti kao i CIA? Nisu. I upravo u tome je problem".

Direktor CIA-e je i čelni savjetnik predsjednika države kada je u pitanju obavještajno područje. No, od 2004. postoji i institucija direktora svih nacionalnih obavještajnih agencija – civilnih i vojnih – koja je stvorena da bi se uvela bolja koordinacija svih tih službi. Preklapanje ovlasti ta dva visoka državna dužnosnika može predstavljati problem – kažu oba stručnjaka s kojima smo razgovarali.

XS
SM
MD
LG