Linkovi

Petostruka doživotna kazna za ubicu novinara u Anapolisu


ARHIVA - Fotografije petoro zaposlenih u listu Kapitol Gazeta na bdijenju na ulici ispred prostorija dnevnika, 29. juna 2018.
ARHIVA - Fotografije petoro zaposlenih u listu Kapitol Gazeta na bdijenju na ulici ispred prostorija dnevnika, 29. juna 2018.

Napadač koji je ubio petoro ljudi u redakciji lista "Kapital Gazeta" u Anapolisu 2018. godine, osuđen je u Merilendu na pet doživotnih zatvorskih kazni bez prava na pomilovanje. 

Porota je u julu proglasila 41-godišnjeg Džeroda Ramosa krivično odgovornim za masakr - jedan od najtežih napada na neku medijsku kuću u američkoj istoriji.

Ramos je u oktobru 2019. priznao krivicu po 23 tačke otpužnice - od kojih ga je pet teretilo za ubistvo s predumišljajem, ali je tvrdio da nije krivično odgovoran zbog mentalne bolesti. Poslije samo nekoliko sati razmatranja, porota je odbacila njegovu odbranu na osnovu mentalne neuračunljivosti.

Masovno ubistvo se dogodilo 28. juna 2018. godine, kada je Ramos ušetao u redakciju Gazete u Anapolisu i ubio zamjenika glavnog urednika, 59-godišnjeg Roba Hajasena, 65-godišnju novinarku Vendi Vinters, 61-godišnjeg urednika za uvodnike Džeralda Fišmana, 56-godišnjeg sportskog novinara Džona Maknamaru i 34-godišnju asistentkinju za prodaju, Rebeku Smit.

Ramos je dugo vodio pravnu bitku protiv dnevnika zbog kolumne koja je objavljena o njemu u Gazeti, ali je tužba na kraju bila odbačena.

Suđenje je odloženo nekoliko puta, dijelom zbog pandemije koronavirusa. Da je porota utvrdila da je Ramos u vrijeme napada bio mentalno neuračunljiv, umjesto zatvora bio bi upućen u ustanovu za mentalno zdravlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG