Linkovi

Petnaesta godišnjica terorističkog napada u Oklahoma Cityju


Petnaesta godišnjica terorističkog napada u Oklahoma Cityju
Petnaesta godišnjica terorističkog napada u Oklahoma Cityju

Bivši predsjednik Bill Clinton izjavio da vidi opasne paralele između sadašnjih protuvladinih prosvjeda i političkih tenzija koje su prethodile bombaškom napadu na Oklahoma City prije 15 godina

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano odala je počast onima koji su ubijeni na današnji dan prije 15 godina u terorističkom napadu na zgradu savezne vlade u Oklahoma Cityju. U tom najtežem domaćem terorističkom napadu u povijesti Amerike, živote je izgubilo 168 osoba. Stotine preživjelih i članovi obitelji žrtava okupili su se danas na mjestu gdje je izvršen napad 19. travnja 1995. godine. Svečanost je počela sa 168 sekundi tišine.

Do tog dana godine većina Amerikanaca nije vjerovala da ijedan njihov sugrađanin može izvesti takav teroristički napad. Napadač se zvao Timothy McVeigh, a napad je predstavljao njegov prosvjed zbog prevelikog upliva kojeg je američka vlada imala na živote Amerikanaca. Osuđen je na smrtnu kaznu i pogubljen. Do 15. godišnjice tog terorističkog napada dolazi u trenutku kada je i sve više Amerikanaca nezadovoljno aktualnom vladom u Washingtonu. Neki od nezadovoljnih se okupljaju u pokretu čajnaka, odnosno Tea Party, koji ima sve više pristaša, a njihovi se vrlo glasni skupovi održavaju diljem Amerike.

Petnaesta godišnjica terorističkog napada u Oklahoma Cityju
Petnaesta godišnjica terorističkog napada u Oklahoma Cityju

Bivši predsjednik Bill Clinton je izjavio da vidi opasne paralele između sadašnjih protu-vladinih prosvjeda i političkih tenzija koje su prethodile bombaškom napadu na Oklahoma City prije 15 godina. Bill Clinton je u to vrijeme bio američki predsjednik. Danas se na mjestu napada nalazi Spomen park sa 168 praznih stolica, za svaku od žrtava među kojima je bilo i devetnaestero djece.

Timothy McVeigh, vojni veteran i pripadnik jedne bijelačke milicije, na suđenju je rekao da je odabrao 19. travanja za napad zato što su tog dana 1993. godine, vladine snage sigurnosti napale ranč u mjestu Waco u Teksasu na kojem se nalazila skupina tzv. Davidijanaca, pristaša religijske sekte Davida Koresha, koji se nisu htjeli predati ni nakon 50 dana opsade. U tom je napadu, uz Davida Koresha, ubijeno još 54 odraslih osoba i dvadeset i jedno dijete.

XS
SM
MD
LG