Linkovi

Petnaest godina nakon uspostave diplomatskih odnosa američko-vijetnamska suradnja brzo napreduje


Američki senator Tom Harkin je nakon nedavnog posjeta Vijetnamu izjavio da bi svaka nova liberalizacija trgovinskih odnosa s Vijetnamom morala biti uvjetovana poštivanjem ljudskih prava

Nedavno se navršila 15. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Vijetnama. Povodom toga, naš novinar razgovarao je s jednim američkim poslovnim čovjekom koji živi u Vijetnamu te članicom Zastupničkog doma koja predstavlja najveću vijetnamsku zajednicu u Americi.

Poslovni čovjek Anthony Salzman kaže da su dvije zemlje prešle dugačak put – od rata, prije četrdeset i više godina, pa do današnjih vrlo razvijenih gospodarskih odnosa. U svojoj mladosti, Salzman je strahovao da će biti mobiliziran i poslan u Vijetnam. No, početkom devedesetih, svojevoljno je otputovao tamo i otvorio vlastiti investicijski business. "Prvi put kada sam došao, 1992. godine, tamo doslovce nije bilo ničega, pa prema tome niti tržišta za nas. Ali s druge strane, može se reći da je bilo puno posla i da je Vijetnamu trebalo – sve. Mene je vodila ova druga ideja, bio sam optimist".

I uspio je. Salzman je tamošnjem komunističkom režimu ponudio da će mu u Americi nabaviti strojeve za velike infrastrukturne projekte, koji su se tek počeli graditi. Danas Anthonyja Salzmana u Hanoju zovu 'Mr. Vijetnam', a predsjednik države ga je odlikovao odličjem zvanim Medalja prijateljstva. No, Salzman kaže da mu nije bilo lako. "U Vijetnamu je teško poslovati, da budem potpuno iskren. Važno je da poznajete sredinu i imate kontakte. Zbog toga, za nekoga tko je tek došao, to je vrlo teška sredina. Jedna od jačih strana Vijetnama, po meni, je to što ima mladu populaciju, koja se ne sjeća rata. A imaju snažnu želju da zarade novac, da se obogate, da postanu kapitalisti. Iz vana im treba gotovo sve, a što se učenja tiče – brzo uče. Ako tek dolazite u Vijetnam, trebate dobro razmisliti što ćete im ponuditi.

Iako američko-vijetnamska poslovna i gospodarska suradnja brzo napreduje, Anthony Salzman priznaje da komunistički režim gotovo opće ne poštuje ljudska prava. Demokratkinja Loretta Sanchez u Zastupničkom domu Kongresa, predstavlja izborni okrug s najvećom vijetnamskom zajednicom u Sjedinjenim Državama. Ona kaže da se na planu ljudskih prava u Vijetnamu stvari moraju poboljšati. "To je vrlo represivna zemlja kada je riječ o slobodi govora i političkog udruživanja, slobodi vjere i sindikalnim pravima".

Zbog toga ova političarka iz Californije želi da se Vijetnam stavi na popis država čije kršenje ljudskih prava posebno zabrinjava Washington. Američki senator Tom Harkin je nakon nedavnog posjeta Vijetnamu izjavio da bi svaka nova liberalizacija trgovinskih odnosa s Vijetnamom morala biti uvjetovana poštivanjem ljudskih prava. No, Anthony Salzman smatra da se ovo pitanje u Americi preuveličava. "Po mom mišljenju, prava radnika u Vijetnamu su i predobro zaštićena. Zapravo, cijeli sistem je na strani radnika. Za one koji zapošljavaju radnike, pogotovo privatnike, to je vrlo teška situacija. Sindikati su obavezni u svakoj firmi, naravno, uz nazočnost predstavnika komunističke partije. No, mene oni ne smetaju, mislim da je cijeli problem preuveličan".

Međutim, pitanje ljudskih prava vjerojatno će biti jedna od tema posjeta državne tajnice Hillary Clinton Vijetnamu, sljedeći mjesec.

XS
SM
MD
LG