Linkovi

Čudne peticije Bijeloj Kući


White House
White House
Marihuana, otcjepljenje i sada “Star Wars”: hiljade Amerikanaca su potpisali još jednu bizarnu online peticiju koju je objavila Bijela Kuća, a čiji je cilj "osiguravanje sredstava i resursa" kako bi se izgradila svemirska stanica "Smrtonosna zvijezda" iz popularnog naučno-fantastičnog filma.

"Usmjeravajući naše resurse odbrane na platformu svemirske superiornosti, kao i na sistem oružja poput Smrtonosne zvijezde, Vlada može podstaći kreiranje poslova u poljima izgradnje, inžinjeringa, istraživanja svemira kao i mnogo više ujedno jačajući našu nacionalnu odbranu", stoji u peticiji na web stranici Bijele Kuće.

Dokument koji je 14. novembra kreirao stanovnik Kolorada , veće je potpisalo preko 5.000 ljudi. Do 14. decembra moraju skupiti oko 20.000 potpisa, kako bi dokument i formalno pregledalo osoblje Bijele Kuće.

“Smrtonosna zvijezda” je svemirska stanica opremljena za uništavanje planeta, koju je izgradilo galaktičko carstvo u megapopularnoj sf sagi pod imenom "Zvjezdane staze", a koju je režirao George Lucas. Franšizu su prihvatili milioni fanova.

Početkom ove godine studenti sa univerziteta Lenigh u SAD-u su izračunali da bi hipotetički trošak gradnje “Smrtonosne zvijezde” iznosio nevjerovatnih 8.52 kvadritriliona $, tačnije 13.000 puta svjetskog BDP-a.

Platforma peticije pri Bijeloj Kući, prema kojoj se dozvoljava svakome da uputi prijedlog Vladi, je relativno nova stvar, te je kreirana kako bi građanima omogućila "novi način za kreiranje peticija koje za cilj imaju ohrabrivanje vlade u poduzimanju većih akcija različitih obima."

Ovaj potez doveo je do izobilja bizarnih peticija. Od podrške sivom vuku za pridruživanje bjeloglavom orlu kao nacionalnoj maskoti, preko legaliziranja magičnih gljiva i meskalina, pa sve do “ukidanja peticija pri Bijeloj Kući, jer nikada nisu rezultirale iskrenim odgovorima… te su krajnje beskorisne.”

Najpopularnija peticija do sada nosi naziv Mirno otcjepljenje Teksasa i ima preko 110.000 potpisa.
XS
SM
MD
LG