Linkovi

Peti dan antivladinih demonstracija u Mađarskoj


Demonstranti su se okupili ispred sjedišta državne televizije MTVA u Budimpešti, Mađarska, 17. decembra 2018.
Demonstranti su se okupili ispred sjedišta državne televizije MTVA u Budimpešti, Mađarska, 17. decembra 2018.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se po ledenom vremenu ispred mađarske državne televizije u ponedjeljak uveče u petom danu protesta protiv desničarske vlade premijera Viktora Orbana.

Poslanici iz svih opozicionih partija izašli su na improvizovani podijum kako bi objavili da će nastaviti proteste sve dok im ne bude omogućeno da pročitaju svoje zahtjeve preko državne televizije.

Demonstracije su izazvane novim zakonom o radu koji u suštini omogućava šestonedjeljnu radnu nedjelju, ukoliko se zaposleni složi.

Prošireni zahtjevi

Ali, zahtjevi demonstranata prošireni su na čišćenje državne korupcije, stvaranje nezavisnog pravosuđa i obezbjeđivanje neutralnosti državnih medija.

"Nastavićemo sa protestima sve dok naši zahtjevi ne budu pročitani preko državnih medija. Ne idemo nikud", rekla je okupljenima Timea Sabo, članica parlamenta iz male, centrističke Partije dijaloga.

Demonstranti izvikuju parole

Demonstranti izvikuju parole poput "Nećemo otići" i "Lažu dan i noć!".

Poslanici optužuju policiju da prima naredbe od pripadnika privatnog obezbjeđenja prisiljavajući ih da se udalje od zgrade MTVA, umjesto da štite njihovo pravo da uđu u zgradu javne ustanove.

Agnes Vadai iz Demokratske koalicije, partije lijevog centra, rekla je za AP da je bila izložena grubosti pripadnika obezbeđenja.

"Ovo nema smisla", rekla je povodom toga što policajci nisu želeli da joj pomognu. "Njihva je dužnost da štite mađarske građane, nevezano za njihovu poziciju".

Grupa od 10 zakonodavaca ušla je u zgradu insistirajuči na pravu da pročitaju svojih pet zahtjeva uživo, uključujući i onaj za povlačenje zakona o radu.

Vlada brani zakon

Vlada je stala u odbranu zakona, rekavši da će on olakšati nestašicu radnika, pogotovo u rastućnoj auto industriji i proizvodnom sektoru i da će obezbjediti zaposlenima da zarade više novca, ukoliko to žele.

Orbanovi saveznici optužuju demonstrante da rade za liberalne grupe koje finansija Amerikanac mađarskog porekla, George Soros. Fondacija za otvoreno društvo, organizacija koju je osnovao Soros, ponovo je to demantovala ovog ponedjeljka.

"Mađarski građani protestuju protiv svoje vlade zato što imaju legitimne pritužbe. Niko ne veruje u lažne optužtbe Viktora Orbana da je George Soros iza ovih protesta", saopštila je ta grupa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG