Linkovi

Peter Harold: 'Hrvatska nije Grčka'


Peter Harold

“Hrvatska treba biti zabrinuta zbog stvarnog problema fiskalnog deficita koji, kao i u cijeloj regiji, iznosi između 4 i 5 posto od bruto nacionalnog dohotka. Usporedbe radi treba reći da je kod Grčke fiskalni deficit oko devet posto."

U Washingtonu je počelo jesensko zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke na kojem je rečeno da je svjetska privreda stupila u 'novu, veoma opasnu fazu'.

Potres i tsunami u Japanu, nemiri u zemljama izvoznicama nafte, dužnička kriza u zemljama eurozone, ogroman deficit i politička nestabilnost u Sjedinjenim Državama - to su opasni faktori koji ugrožavaju oporavak svjetske privrede, ocjena je stručnjaka MMF-a koji su posebno zabrinuti stanjem u eurozoni.

Stoga nije čudo da je MMF korigirao svoje prognoze za ovu i sljedeću godinu, te su one sada lošije od prvobitnih. Pretpostavlja se da će svjetska privreda u ovoj i narednoj godini u prosjeku imati privredni rast od četiri posto.

Međunarodni monetarni fond u svojim je jesenskim prognozama procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini snizio sa 1,3 posto na 0,8 i pritom je ostao pri prognozi za iduću godinu o rastu od 1,8 posto.

Peter Harold je direktor Svjetske banke za Središnju Europu u koju je svrstana i Hrvatska.

Ivica Puljić: “Može li Hrvatska biti slijedeća Grčka?”

Peter Harold: “Ne. Mi uvijek kažemo vrlo jasno da se ne radi o istoj vrsti problema”.

Ivica Puljić: Pa što je onda hrvatski problem?

Peter Harold: “Hrvatska treba biti zabrinuta zbog stvarnog problema fiskalnog deficita koji, kao i u cijeloj regiji, iznosi između 4 i 5 posto od bruto nacionalnog dohotka. Usporedbe radi treba reći da je kod Grčke fiskalni deficit oko devet posto. Hrvatska mora biti kompetitivnija, mora razviti uvjete za otvaranje radnih mjesta te doista mora poraditi na uvjetima glede privatnog ulaganja. To je ključno pitanje da bi Hrvatska mogla biti kompetitivnija na tržištu”.

Hrvatska nikada nije bila zemlja u kojoj se bilježio gospodarski rast od 6-7 posto. Taj je rast uvijek bio umjeren, ali rast ispod dva posto je razoćaravajući – kažu u Svjetskoj banci te ističu da su njihove procjene da će gospodarski rast u Hrvatskoj i u 2012.godini biti ispod tog postotka što može poražavajuće utjecati na zapošljavanje.

Međunarodni monetarni fond je upozorio da je ostalo vrlo malo vremena za rješavanje globalnih financijskih problema koji bi – ako se ništa ne učini – mogli dovesti do nove svjetske recesije. U svom polugodišnjem izvješću MMF navodi da je najveći problem visok javni dug u mnogim zemljama kao i političke razmirice među strankama koje blokiraju rješavanje tog problema. Zbog političkih razlika u vezi toga, svjetski je financijski sustav danas ranjiviji nego bilo kada u posljednje vrijeme – stoji u analizi MMF-a.

XS
SM
MD
LG