Linkovi

Pet godina nakon Katrine gospodarstvo New Orleansa se oporavlja


Hurricane Katrina Destruction
Hurricane Katrina Destruction

Prije pet godina obalu Meksičkog zaljeva pogodio je razorni uragan Katrina, poginulo je preko tisuću 800 ljudi

Mary Lacoste je već 15 godina turistički vodič u New Orleansu. Iako je prošlo pet godina otkad je uragan Katrina pogodio grad, Mary kaže da je turisti i danas pitaju o šteti koju je nanio, najčešće o tome da li se oporavilo poslovanje trgovina u povijesnoj, francuskoj četvrti grada, inače najpopularnijem i najživljem dijelu New Orleansa.

"Ne tolikom brzinom kojom bih to htjela. Trgovine u poplavljenom dijelu grada bile su dugo zatvorene. One koje nisu bile poplavljene - nisu imale posla. Međutim, mislim da su se sada počele oporavljati."

Mary Lacoste turiste vodi ui vjerojatno najpoznatiji restoran u gradu, 170 godina star Antoine’s, s 15 različito uređenih blagovaonica. Gosti su mu bili bezbrojne slavne ličnosti - pape, predsjednici, vojvode i generali... U restoranu Antoine’s i mnogim drugim restoranima u Francuskoj četvrti, turisti najviše žele probati ono po čemu je New Orleans najviše poznat: kreolsku kuhinju.

"Kreolska kuhinja temelji se na mnogo različitih kultura, od kojih su francuska i španjolska dominantne. New Orleans se smatra mješavinom različitih etničkih grupa i kuhinja."

Brian Landry je šef kuhinje u još jednoj poznatoj destinaciji - restoranu Galatoire’s. On postoji već 105 godina, a pročuo se najviše po - kreolskom ‘gumbu.’ Najvažniji sastojak tog jela je zaprška.

"Kod zaprške je važno da stavite isto toliko masnoće koliko i brašna. Možete je napraviti s biljnim uljem, s putrom ili sa životinjskom masti, poput pačje. Sve ovisi koju vrstu ‘gumboa’ želite pripremiti."

Njuorlinški restorani sačuvali su svoje tradicionalne jelovnike i način kuhanja. Iako se glavni kuhari mijenjaju, okus hrane ostaje isti. No, kad neki poznati šef kuhinje ode iz jednog od tih restorana, on postane tražen svugdje u Sjedinjenim Državama, čak i u inozemstvu. Na žalost, grad je nakon uragana Katrina izgubio mnogo takvih kuhara. Zbog globalne financijske krize, turisti troše manje. No, izgleda da je jedno mjesto u New Orleansu posjećenije nego ikad prije. To je skoro 150 godina star Café Du Monde. Jedan od njegovih poslovođa je Burton Benrud.

"Café Du Monde je tradicionalna francuska kavana. On je poznat po ‘café au lait,’ kavi s vrućim mlijekom, čiji poseban okus dolazi od cikorije, te po ‘beignets,’ proslavljenom vrstom francuskih uštipaka."

Sudeći po dugim redovima ispred ove kavane, Café Du Monde jedna je od onih atrakcija koje posjetitelji ne propuštaju, baš kao ni kreolsku kuhinju ni jazz glazbu. A to je još jedan znak da je ovaj jedinstveni grad na putu do oporavka.

XS
SM
MD
LG