Linkovi

New York - poligon probe 5G tehnologije


Dostizanje vizije visoke tehnologije podrazumijeva obiman terenski rad i mnogo testiranja.
Dostizanje vizije visoke tehnologije podrazumijeva obiman terenski rad i mnogo testiranja.

New York je jedan od američkih gradova koji gradi eksperimentalnu mrežu za ispitivanje dometa 5G tehnologije.

Peta generacija mreža mobilne komunikacije, poznatija kao 5G, trebalo bi da omogući brzo i pouzdano povezivanje. Međutim, prelazak na njeno korišćenje neće se dogoditi preko noći. Samo mali broj gradova u Sjedinjenim Državama trenutno pristupa toj mreži.

U budućem svijetu visoke tehnologije automobili se samostalno voze, bez vozača, dok hologrami odlaze na poslovne sastanke. Dostizanje takve vizije podrazumijeva obiman terenski rad i mnogo testiranja.

U te svrhe istraživači su u gradu New Yorku konstruisali eksperimentalnu bežičnu mrežu pod imenom Kosmos. Gil Zusman, sa Univerziteta Kolumbija, objašnjava da se radi o zajedničkom projektu.

“Njujorškog Univerziteta, Ratgersa, Kolumbije sa mnogobrojnim partnerima poput grada Njujorka, kompanije Silikon Harlem, Univerziteta u Arizoni, Siti koledža i kompanije IBM”, kaže Zusman.

Njujorški 5G eksperiment
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Projekat Kosmos, je bežično, probno okruženje za tehnologije nove generacije, koje se može programirati. Nije ograničeno isključivo na razvijanje 5G mreže.

“Naše nastojanje je da se istraživači, bilo iz sfere industrije ili nauke, mogu ulogovati i eksperimentisati sa bilo kog mjesta”, dodaje Zusman.

“Tako da, ukoliko imaju ideje koje nisu povezane sa 5G tehnologijom ili su pak relevantne za 6G – sve to mogu da isprobaju”, objašnjava on.

Ono što čini Kosmos jedinstvenim je njegovo urbano okruženje u stvarnom životu. Ima sposobnost da prostor od 1,6 kvadratnih kilometara zapadnog Harlema transformiše u otvorenu laboratoriju prekrivenu radio-čvorištima, ili mjestima za povezivanje.

Džošua Brajtbart, iz Tehnološke službe New Yorka, ukazuje da se ispituju koristi nove mreže.

“Izazovi sa kojima se trenutno suočava 5G tehnologija je to što se počinje sa primjenom prije nego što smo u potpunosti upoznati kako se koristi i koji bi joj mogli biti dometi. Mreža Kosmos nam pruža mogućnost da proučimo sistem, upoznamo 5G tehnologiju i da se uvjerimo hoće li od toga imati koristi svi Njujorčani”, ukazuje Brajtbrajt.

Tim istraživača koji je osmislio Kosmos dizajnirao je program za prve korisnike ultra-brze mreže: studente i nastavnike.

„Srednjoškolcu može sinuti ideja za radio ili neku drugu aplikaciju koja bi mogla da se pokrene unutar testnog okruženja”, ističe Klejton Benks iz kompanije Silikom Harlem. “Dakle, doslovce kompanija IBM i đaci mogu raditi na istoj platformi. To je nikada ranije viđen pristup”, kaže on. Dok njegov kolega Brus Linkoln ističe značaj koji to može imati na obrazovni proces.

Tim istraživača koji je osmislio Kosmos dizajnirao je program za prve korisnike ultra-brze mreže: studente i nastavnike.
Tim istraživača koji je osmislio Kosmos dizajnirao je program za prve korisnike ultra-brze mreže: studente i nastavnike.

“I odjednom dobijete nastavnike koji razumiju forme talasa i širenje signala. I odmah uvide koliko im to pomaže da budu bolji nastavnici matematike i prirodnih nauka”, smatra Linkoln.

Kada je čitava zajednica platforma za rad, mogućnosti su neograničene, kao i mreže na kojima rade.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG