Linkovi

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf umro u Dubaiju nakon godina u egzilu


Predsjednik Pakistana general Pervez Musharraf pozdravlja 9. aprila 2002. na skupu u Lahoreu, Pakistan.
Predsjednik Pakistana general Pervez Musharraf pozdravlja 9. aprila 2002. na skupu u Lahoreu, Pakistan.

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf preminuo je u nedjelju nakon dugotrajne bolesti u bolnici u Dubaiju, nakon godina u samonametnutom egzilu.

Pakistanska vojska i misija te zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavili su smrt bivšeg zapovjednika vojske (79) koji je svrgnut s vlasti 2008.

"Mogu potvrditi da je jutros preminuo", rekla je za Reuters glasnogovornica pakistanskog konzulata u Dubaiju i veleposlanstva u Abu Dhabiju Shazia Siraj.

Premijer Shehbaz Sharif, predsjednik Arif Alvi i zapovjednici pakistanske vojske, mornarice i zrakoplovstva izrazili su sućut povodom njegove smrti.

Posebnim letom za Dubai u ponedjeljak će se Musharrafovo tijelo vratiti u Pakistan na pokop, izvijestio je lokalni TV kanal Geo News.

Bivši general s četiri zvjezdice, koji je preuzeo vlast u državnom udaru bez krvi 1999., nadgledao je brzi gospodarski rast i pokušao uvesti društveno liberalne vrijednosti u konzervativnu muslimansku zemlju.

Musharraf je godinama uživao snažnu potporu, a njegova najveća prijetnja bila je Al Qaida i drugi militantni islamisti koji su ga pokušali ubiti najmanje tri puta.

No, njegova oštra upotreba vojske za gušenje neslaganja, kao i kontinuirana potpora Sjedinjenim Državama u njihovoj borbi protiv Al Qaide i afganistanskih talibana u konačnici su doveli do njegovog pada.

"Zovu ga vojnim diktatorom, ali nikada nije postojao jači demokratski sistem od onog pod njim", rekao je bivši bliski Musharrafov suradnik Fawad Chaudhry, vođa stranke bivšeg premijera Imrana Khana.

"Dao je Pakistanu slobodne medije i naglasio je raznolikost mišljenja u Pakistanu", rekao je Chaudhry u video poruci.

Povijest će ga se uvijek sjećati", rekao je. "Pervez Musharraf, nedostajat ćeš nam."

Musharraf se pridružio onome što je Washington nazvao "ratom protiv terorizma" nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. Pakistan je američkim snagama omogućio kopneni i zračni pristup Afganistanu kako bi protjerali militante Al Qaide za koje je utvrđeno da stoje iza zavjere.

Podrška je bila u suprotnosti s pakistanskom dugotrajnom politikom potpore talibanima, koji tada kao i sada kontroliraju susjedni Afganistan. To je Musharrafa učinilo metom militanata u Pakistanu, a također je uzrokovalo gubitak podrške među konzervativnim elementima u Pakistanu.

Nakon što mu je dopušteno liječenje u inozemstvu iako se suočio sa slučajem izdaje u Pakistanu, Musharraf je posljednji put odletio u Dubai 2016.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG