Linkovi

Personalizirane vakcine protiv raka do kraja ove decenije


Genetska terapija za rak kod djece
Genetska terapija za rak kod djece

Američka farmaceutska kompanija Moderna koja je proizvela jednu od vakcina za COVID-19 sada razvija „personalizirane" vakcine za ciljanje različitih vrsta tumora, ali i nekih drugih bolesti.

Vakcine koja spašavaju živote za ozbiljna zdravstvena stanja, uključujući rak i bolesti srca, mogle bi biti spremne u roku od deset godina.

Kako je je za Guardian rekao dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna, „Imaćemo vakcinu i biće vrlo efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirane vakcine protiv više različitih vrsta tumora".

U decembru 2022. godine, Reuters je izvijestio o tome kako Modernina vakcina protiv raka kože obećava.

Vakcine protiv raka zasnovane na tehnologiji mRNA vakcina

Američka farmaceutska kompanija Moderna koja je proizvela jednu od vakcina za COVID-19 sada razvija „personalizirane" vakcine za ciljanje različitih vrsta tumora, ali i nekih drugih bolesti. I ove vakcine u razvoju Moderna zasniva na tehnologiji informacione RNK – „messenger RNA“ (mRNA), baš kao i kod vakcine za COVID-19.

Revolucionarno istraživanje moglo bi rezultirati vakcinom koja nudi zaštitu od višestrukih respiratornih infekcija - uključujući COVID-19, gripu i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Kako bi djelovale vakcine protiv raka?

Rak je posljedica neke mutacije koja dovodi do nenormalne diobe ćelija u određenom tkivu ili organu. Pronalaženje o kojoj je mutaciji riječ prvi je korak procesa liječenja.

Prije korištenja genetičkog sekvenciranja za pronalaženje mutacija, ljekari uzimaju biopsiju pacijentovog tumora kako bi započeli proces imunizacije protiv raka.

Zatim se stvara molekula mRNA s uputama za stvaranje antigena koji pokreću imunološki odgovor. Nakon ubrizgavanja, mRNA se prevodi u proteine koji su isti kao oni na ćelijama raka. Na taj način ćelije imunološkog sistema „uče“ o proteinu karakterističnom za ćelije raka i kada ga pronađu, uništavaju ga.

Mašinsko učenje u procesu stvaranja vakcina

Važan dio procesa stvaranja ovakvih vakcina prilagođenih za svakog pacijenta pojedinačno jesu i algoritmi mašinskog učenja.

Algoritam mašinskog učenja identifikuje koje su mutacija odgovorne za poticanje rasta raka. S vremenom također uči koji će dijelovi abnormalnih proteina koje kodiraju ove mutacije najvjerovatnije pokrenuti imunološki odgovor.

Zatim se proizvode mRNA molekule za antigene koji najviše obećavaju i stavljaju u personaliziranu vakcinu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG