Linkovi

Rick Perry - brz i ogroman efekt na republikansku predsjedničku kampanju


Rick Perry - brz i ogroman efekt na republikansku predsjedničku kampanju
Rick Perry - brz i ogroman efekt na republikansku predsjedničku kampanju

Perry izražava sumnju o globalnom zatopljivanju i neslaganje s kompromisnim sporazumom o povećavanju praga zaduživanja između predsjednika Obama i Kongresa

Guverner Teksasa Rick Perry manje je od tjedan dana u republikanskoj predsjedničkoj utrci, ali već je imao ogroman efekt na kampanju. Gospodin Perry također ostaje pri nekim svojim kontroverznim komentarima koje je iznio o guverneru američke Središnje banke.

Rick Perry je poveo svoju predsjedničku kampanju u New Hampshire, saveznu državu u kojoj se održavaju rani stranački, odnosno, primarni izbori, gdje je kritizirao ekonomsku politiku predsjednika Obame. "Gospodine predsjedniče, djela govore više od riječi, a moja djela kao guvernera pomažu otvarati radna mjesta u ovoj zemlji. Predsjednikova djela ubijaju radna mjesta u ovoj zemlji".

Tijekom svog istupa u New Hampshireu gospodin Perry je također izrazio sumnju o globalnom zatopljivanju i rekao kako ne podržava kompromisni sporazum o povećavanju praga zaduživanja koji je prošli mjesec postigao predsjednik Obama s Kongresom. Perry je također odgovarao na kontroverzni komentar koji je iznio dan ranije u Iowi, u kojem je kritizirao guvernera Središnje banke Bena Bernankea. "Ne bismo prema njemu baš lijepo postupali kod nas u Teksasu. Mislim, tiskati više novca da biste se igrali politike u ovom konkretnom trenutku američke povijesti je gotovo opasno i izdajničko ponašanje".

Središnja banka je ubacila stotine milijardi dolara u američko gospodarstvo posljednjih godina u nastojanju da se potakne oporavak i poveća broj radnih mjesta. Perry nije ponovio, ali ni odustao od svojih komentara u New Hampshireu, ali je rekao, šaleći se, kako su ga ove opaske dovele u nepriliku. Ovi njegovi komentari nisu samo naišli na kritike demokrata, već i nekih uglednih republikanaca kao što je Karl Rove. Bivši savjetnik predsjednika Georgea W. Busha izjavio je za televizijsku mrežu Fox kako ovi Perryjevi komentari ne djeluju predsjednički.

Perryjev ulazak u predsjedničku utrku razveselio je mnoge konzervativce i pomalo zasjenio dva druga vodeća republikanca u anketama – bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya i kongresnicu iz Minnesote Michele Bachman. Predsjednik Obama je izjavio za CNN da predsjednički kandidati moraju biti malo oprezniji oko toga što govore u nacionalnoj kampanji, međutim, nije izravno kritizirao Perryja zbog komentara o Središnjoj banci, rekavši kako se on nalazi u predsjedničkoj utrci tek nekoliko dana. Demokrati žarko žele povezati Perrya s Pokretom čajanke kojem je posljednjih tjedana pala popularnost. Bivši glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs govorio je na televizijskoj mreži NBC. "Republikanci će morati izabrati, hoće li prisegnuti lojalnost Pokretu čajanke ili će raditi u ime Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da će to biti središnje pitanje jednom kad se Kongres ponovno vrati u Washington".

Neki analitičari vjeruju da će otvorena priroda Ricka Perryja pomoći mu u utrci za nominaciju Republikanske stranke jer mnogi glasači žele konzervativnog kandidata koji bi mogao poraziti predsjednika Obamu na izborima sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG