Linkovi

EVROPSKI INSPEKTORI DOLAZE U BiH: Piletina na testu za izvoz u EU


U BiH je porastu trend izvoza prerađevina od pilećeg mesa, jaja, mesa perad i žive peradi
U BiH je porastu trend izvoza prerađevina od pilećeg mesa, jaja, mesa perad i žive peradi

Glavni inspekcijski tim Inspektorata za Evropsku uniju (EU) stiže u Bosnu i Hercegovinu (BiH) kako bi utvrdili da li su u oblasti peradarstva ispunjeni kriteriji za izvoz u EU.

Od njihovog nalaza zavisi hoće li bosanskohercegovačko (bh.) peradarstvo zadovoljiti kriterije EU. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da inspekcijski tim dolazi 26. septembra i ostaje nekoliko dana.

„Nadamo se da će biti odobren sistem u BiH, odnosno da će nakon provjere sistema i ispunjenosti uslova i ospsoboljenosti bh. peradara BiH biti stavljena na listu zemalja koja može da u EU izvozi pileće meso, prerađivene od pilećeg mesa i mi se nadamo i jaja, ali o tome ćemo vjerovatno nešto kasnije”, kaže Šarović.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Glavna tržišta

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da u oblasti peradarstva BiH više izvozi nego što uvozi. Potpredsjednik Komore Bruno Bojić je predstavio statističke podatke za 2016. godinu.

Iz BiH su prošle godine izvezene prerađevine od pilećeg mesa, mesa peradi, jaja i žive peradi u vrijednosti od 58 miliona konvertibilnih maraka (KM), a uvezeno 33 miliona KM.

„Trend rasta i u ovoj prvoj polovini 2017. godine se nastavlja”, kazao je Bojić.

Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH
Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH

Ključna tržišta u oblasti peradarstva su Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora, pokazuje statistika Komore.

Šarović kaže da je BiH listirala četiri firme - tri iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske - za koje će evropski inspektori reći da li ispunjavaju uslove za izvoz u EU.

„Za ove četiri, to je, rekao bih, naša strategija. Probrali smo one najbolje za koje vjerujemo da će da ispune uslove, da prođu taj monitoring”, dodao je ministar.

Više je od deset potencijalnih kompanija, navodi Šarović, te dodaje da je slično urađeno i sa izvozom mlijeka, odnosno da su za inspekciju odabrane tri kompanije, a da danas oko deset kompanija zadovoljava uslove za izvoz u EU.

Svjetska trgovinska organizacija

Ministar je govorio o šansama da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije. Naveo je da je ostvaren značajan napredak i očekuje da će BiH biti glavni favorit za sljedeću zemlju koja će postati član Svjetske trgovinske organizacije.

Šarović kaže je da je riječ o prestižnoj organizaciji koja zemlji daje kredibilitet u poslovanju: „Ako niste članica, onda ste u kategoriji B.”

Kada je riječ o Vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom, ostvaren je izvoz u vrijednosti oko pet milijardi i 350 miliona KM, a uvezeno je u vrijednosti oko osam milijardi i 771 milion KM.

Iz BiH se najviše izvozi u Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Italiju, Sloveniju i Austriju, a iz tih zemalja se najviše i uvozi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG