Linkovi

Najniže penzije veće za 11 KM u Federaciji BiH


Penzioneri u Tuzli, mart 2017.
Penzioneri u Tuzli, mart 2017.

Penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine koji primaju najmanju penziju, od danas će ona biti uvećana za oko 11 KM, odluka je Vlade FBiH.

Premijer FBiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić najavio je povećanje minimalne penzije za 3,2 posto te penzionerima obećao da će im u ovoj godini povećati penzije čak dva puta po 11 KM.

Novalić o povećanju penzija za po 11 maraka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

„Nije 11 maraka puno, ali ja vas podsjećam da smo prošle godine dvaput po 11 maraka podigli minimalne penzije i da ćemo ove godine dvaput po 11 KM podići. E to je već 44 marke (...)”, obrazlaže Novalić.

Njegov cilj je, kako je rekao, da u ovom mandatu minimalna penzija bude veća od 400 KM. Iz Zavoda PIO/MIO su istaknuli da će obračun biti izvršen za januarsku i februarsku penziju.

Minimalna penzija za novim povećanjem će iznositi 359 KM, dok naprimjer paušal, kao samo jedan dio primanja u Federalnom parlamentu, iznosi 630 maraka.

Dok penzioneri u Federaciji BiH čekaju povoljnu finansijsku situaciju vlade i nadležnih institucija za povećanje svojih prihoda, koji su ionako niski, delegati Doma naroda Parlamenta FBiH su netom jednoglasno usvojili proračun za 2019. godinu, ranije usvojen u Predstavničkom domu, u iznosu od 2,65 milijardi KM.

Usvojenim proračunom omogućeno je povećanje plaća državnim službenicima, ali i parlamentarcima i ministrima budući da je osnovica za obračun plaća povećana sa 315 na 330 KM.

Ranije ovoga mjeseca, zastupnici u Srednjobosanskom kantonu (SBK) su iskoristili vrijeme formiranja vlasti u FBIH i povećali sebi paušale za 100 posto. Skupština SBK-a je, naime na hitnoj sjednici, usvojila izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a koje omogućavaju povećanje zastupničkih paušala umjesto dosadašnjih 540 maraka na 1.080 maraka.

Iako radnici u SBK-a imaju najmanja primanja u skoro cijeloj FBiH, to zastupnike nije sprječilo da sebi, po hitnom postupku, povećaju paušale.

Ministar finansija SBK Zoran Marković je kazao da je do sada taj paušal iznosio dvije osnovice plaće, što u SBK-u iznosi 270 maraka. Zastupnici su tako izglasali izmjenu Zakona koja omogućava da taj paušal bude uvećan na četiri osnovice.

Penzionerima u FBiH, za razliku od državnih i federalnih zastupnika, u narednom periodu na račun će biti uplaćivano 11 KM više i to samo onima koji imaju najmanju penziju. Današnjom odlukom oko 198.000 penzionera će biti obuhvaćeno povećanjem.

Također, za polovinu aprila je najavljeno redovno usklađivanje penzija koje nalaže reformirani zakon o PIO, tako da novo povećanje za sve penzionere, računajući i one s najnižom penzijom, treba očekivati prilikom isplate u maju.

XS
SM
MD
LG