Linkovi

Pentagon u pustinji Mohave testira novu bespilotnu letjelicu


Skulptura švedskog vajara Karla Frederika Rojtersvarda nazvana "Nenasilje," postsvljena ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu.
Skulptura švedskog vajara Karla Frederika Rojtersvarda nazvana "Nenasilje," postsvljena ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu.

Da je ovakva letjelica bila iznad New Yorka nakon terorističkih napada iz 2001.godine, sve bi komunikacije bile obnovljene u roku od nekoliko sati.

U pustinji Mojave, Pentagon testira novu generaciju letjelica bez posade nazvanu Global Observer.

Global Observer leti na do sada rekordnim visinama i ostaje u zraku duže nego bilo koji poznati zrakoplov. Težak je kao veći automobil, a krila su mu dugačka kao plovica nogometnog igrališta. Može letjeti na visini dvostruko većoj od Mounta Everesta, a njegove kamere snimaju u krugu od tisuću kilometara.

Dovoljno da se pokrije cijeli Afganistan.

U zraku može ostati cijeli tjedan, za razliku od sadašnjih bespilotnih zrakoplova koji mogu letjeti najduže 30 sati. Razlog je gorivo – iznimno lagani tečni vodik koji uopće ne zagađuje okoliš!

Funkcionira kao satelit, samo što je ovaj zrakoplov mnogo, mnogo jeftiniji. I nije namijenjen samo za vojne svrhe. Može biti i komunikacijski centar. Da je ovakva letjelica bila iznad New Yorka nakon terorističkih napada iz 2001.godine, sve bi komunikacije bile obnovljene u roku od nekoliko sati.

Može se koristiti i za praćenje opasnih oluja, povezati žrtve i spasitelje u roku od nekoliko minuta.

XS
SM
MD
LG