Linkovi

Pentagon: U američkom vazdušnom udaru u Somaliji ubijeno 35 terorista


Arhiva - Naoružani pripadnici Al Šababa patroliraju u Mogadišu, Somalija, 29. juna 2009.
Arhiva - Naoružani pripadnici Al Šababa patroliraju u Mogadišu, Somalija, 29. juna 2009.

Snage SAD izvele su vazdušni udar u Somaliji i ubile 35 militanata Al Šababa, saopštili su zvaničnici u ponedjeljak, što je posljednji napad u seriji udara protiv saradnika Al Kaide, prenosi AFP.

Napad u nedjelju dogodio se u oblasti Hiran, u centralnoj Somaliji, i ciljao je naoružane pripadnike Šababa, "dok su se prevozili između lokacija u ruralnoj oblasti" i pokušavali da "nagomilaju svoje snage", kaže se u saopštenju Afričke komande Vojske SAD.

"Ovoga puta, procjenjuje se da je u napadu ubijeno 35 terorista", kaže se u saopštenju.

Iako Vojska to nije navela, napadi poput ovog u Somaliji tipično se izvode naoružanim dronovima.

Pentagon je pojačao učestalost napada u Somaliji tokom posljednjih godina, djelimično zbog toga što je predsjednik Donald Trump olabavio ograničenja po pitanju toga kada vojska SAD može da izvede napade protiv osumnjičenih terorista.

Trupe Afričke unije istjerale su borce Al Šababa su iz glavnog grada Somalije 2011. i zatim iz drugih gradova.

Međutim, islamisti i dalje drže veliki dio ruralne teritorije. Oni regularno izvode napade vatrenim oružjem i bombaške napade na vladine, vojne i civilne ciljeve u Mogadišu, ili iz zasjede napadaju vojne konvoje i ispostave.

U jednom od vazdušnih udara prošlog mjeseca, prema saopštenju Afričke komande Vojske SAD, ubijeno je 52 somalijskih militanata.

U decembru, Vojska SAD saopštila je da je ubila 62 militanta Al Šababa tokom šest vazdušnih udara u zemlji na rogu Afrike.

Ali, komandant Afričke komande general Tomas Valhauser ovog mjeseca rekao je američkim zakonodavcima da se Al Šabab neće zaustaviti samo vazdušnim udarima, pozivajući somalijsku vojsku da preuzme više odgovornosti u borbi.

XS
SM
MD
LG