Linkovi

Pentagon testirao krstareću raketu, Rusija optužila SAD za "eskalaciju vojnih tenzija"


Lansiranje krstareće rakete sa ostrva San Nicolas u Californiji, 18. avgust 2019. (Foto: Pentagon)
Lansiranje krstareće rakete sa ostrva San Nicolas u Californiji, 18. avgust 2019. (Foto: Pentagon)

Sjedinjene Države testirale su krstareću raketu srednjeg dometa nekoliko nedjelja nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom koji je zabranjivao takvu vrstu oružja.

Pentagon je saopštio u ponedjeljak da je raketa lansirana u nedjelju sa ostrva San Nicolas u Californiji i da je "precizno pogodila metu poslije više od 500 kilometara leta".

"Prikupljeni podaci i lekcije naučene poslije testa poslužiće za budući razvoj kapaciteta srednjeg dometa", saopšteno je iz američkog Sekretarijata za odbranu.

Takođe je navedeno da je riječ o "konvencionalno konfigurisanoj" raketi što znači da nije imala nuklearne kapacitete.

Rusija je optužila Sjedinjene Države za "eskalaciju vojnih tenzija". Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergei Ryabkov rekao je da Rusija neće biti uvučena u "skupu trku u naoružanju", prenosi državna novinska agencija Tass.

Sjedinjene Države do sada nisu mogle da testiraju krstareće rakete sa dometom od 500 do 5.500 kilometara zbog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je prije više decenija potpisan sa Rusijom.

Međutim, Washington se iz sporazuma povukao 2. avgusta, optužujući Rusiju za višegodišnje kršenje dogovora. Moskva je demantovala američke optužbe i ustvrdila da Sjedinjene Države krše sporazum.

Sjedinjene Države planiraju da u novembru testiraju balističku raketu srednjeg dometa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG