Linkovi

Pentagon: State Department odobrio moguću prodaju oružja Tajvanu


ARHIVA - Čovjek sa kišobranom prolazi pored torpeda, koji je izložen ispred Muzeja oružanih snaga Tajvana u Tajpeju, 7. januara 2010. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Čovjek sa kišobranom prolazi pored torpeda, koji je izložen ispred Muzeja oružanih snaga Tajvana u Tajpeju, 7. januara 2010. (Foto: Reuters)

State Department je odobrio moguću prodaju Tajvanu 100 obalskih odbrambenih sistema "Harpun" koje pravi Boing, u okviru ugovora koji bi mogao da vrijedi i do 2,37 milijardi dolara, saopštio je Pentagon. 

Prije nekoliko dana State Department je odobrio potencijalnu prodaju tri druga oružana sistema Tajvanu, uključujući senzore, projektile i artiljeriju, koji bi mogli da imaju ukupnu vrijednost od 1,8 milijardi, što je dovelo do toga da Kina zaprijeti sankcijama.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine je u u ponedjeljak u Pekingu, prije saopštenja Pantagona, najavio da će Kina uvesti sankcije američkim kompanijama Lokid Martin (Lockheed Martin), Boing Difens (Boeing Defense), Rejtion (Raytheon) i drugim, za koje tvrdi da su uključene u prodaju oruđja Tajvanu.

Trumpova administracija u međuvremenu pojačava pritisak na Kinu pred izbore 3. novembra, dok raste zabrinutost u vezi sa namjerama Pekinga kada je riječ o Tajvanu. Peking smatra Tajvan svojom odmetnutom pokrajinom i zarekao se da će ga ponovo pripojiti kontinentalnom dijelu zemlje, koristeći i silu ako bude potrebno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG