Linkovi

Pentagon sprema promjenu strategije u Siriji


Sekretar za odbranu SAD Jim Mattis
Sekretar za odbranu SAD Jim Mattis

SAD se spremaju promijeniti svoj pristup u Siriji, i obećavaju pomoć u obnovi nakon poraza Islamske države i njenog samoproglašenog kalifata.

Snage potpomognute Amerikom oslobodile su grad Raku u oktobru, a od tada se Sirijske demokratske snage fokusiraju na uništavanje ostataka Islamske države.

Sekretar za odbranu SAD Jim Mattis rekao je da je vrijeme da se situacija „polako dovodi u normalu“.

„Promijenit ćemo dosadašnji pristup osvajanja terena i vidjet ćete više američkih diplomata u Siriji“, rekao je Mattis u Pentagonu.

On nije precizirao kada bi diplomate tamo mogle da stignu.

„Tamo ima mnogo međunarodnog novca kojim treba pravilno upravljati i spriječiti da ne završi u pogrešnim rukama“, rekao je Mattis.

Oko 2.000 američkih trupa ostaće u Siriji i obezbjeđivati diplomate i civile, ali i pomagati da se uhvate preostali borci Islamske države.

Ostaje otvoreno pitajne kako će teći inicijalni oporavak zemlje, s obzirom na to da je veliki dio Sirije i dalje pod kontrolom snaga Bahar al Asada, kojeg podržava Rusija.

Mattis ističe da je, uprkos manjim problemima, demarkaciona linija u Siriji između Rusije i SAD povučena, te da ne očekuje miješanje prorežimskih snaga u proces obnove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG