Linkovi

Pentagon: Rusija na propisan način obavijestila SAD o lansiranju rakete



Lansiranje ruske interkontinentalne balističke rakete. (Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)
Lansiranje ruske interkontinentalne balističke rakete. (Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Rusija je na propisan način obavijestila Sjedinjene Države uoči probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete, saopštio je Pentagon.

U objavi Pentagona navedeno je da je probu smatraju rutinskom, a ne prijetnjom po Sjedinjene Države.

Ranije tokom dana Rusija je saopštila da je izvršila prvo probno lansiranje Sarmat rakete – novog projektila u njenom nuklearnom arsenalu koju je Vladimir Putin ocijenio kao nešto o čemu će, kako se izrazio, neprijatelji Moskve moći da razmišljaju.

Ovo jedinstveno oružje ojačaće borbeni potencijal naših oružanih snaga, zagarantovati sigurnost Rusije od spoljnjih prijetnji i dati temu za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju”, poručio je ruski predsjednik.

Lansiranje ruske interkontinentalne rakete izvršeno je u jeku ruske invazije na Ukrajinu koja traje više od pedeset dana – poteza koji je susjedu Rusije donio rat i razaranje.

Na ruskoj državnoj televiziji emitovani su snimci trenutka kada pripadnici vojske Putinu prenose da je projektil uspješno lansiran i da je pogodio ciljene na poluostrvu Kamčatka na krajnjem istoku Rusije.

Sarmat je nova interkontinentalna balistička raketa koju je moguće opremiti sa deset ili više bojevih glava.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje ne bi trebalo da je iznenađenje za zapadne države, ali se dogodilo u trenutku izražene geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG