Linkovi

Pentagon razrađuje niz mogućih opcija u vezi krize u Libiji - ako stigne zapovijed da SAD trebaju reagirati


Libijska vojska na prilazima mjestu koje je uporište protivnika režima
Libijska vojska na prilazima mjestu koje je uporište protivnika režima

Pukovnik David Lapan: "Naši planeri rade na svim opcijama. Mogu reći da u sklopu tih aktivnosti mi razmještamo snage u regiji, da budu spremne kada odluke budu donosene."

Američko ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica su u regiji Sredozemlja počeli s određenim pokretima, kako bi se pripremili za bilo kakvu akciju u vezi krize u Libiji – ukoliko im takva zapovijed stigne iz Washingtona. Međutim, odluke o tome treba li američke snage uopće koristiti, i na koji način, u Washingtonu još nisu donesene.

Američka vojska u Sredozemnom moru ima značajne snage – raspoređene po bazama u Španjolskoj, Italiji i Turskoj. Dodatni efektivi nalaze se južno od Sueskog kanala, i oni većinom služe u akcijama protiv pirata uz obalu Somalije te kao potpora misiji u Afganistanu.

Međutim, američka je ratna mornarica fleksibilan mehanizam koji se prilagođava situaciji iz dana u dan i zato reagira vrlo brzo. Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane David Lapan izjavio je da oružane snage do sada nisu dobile nikakvu zapovijed u vezi s krizom u Libiji. Ali, dodao je pukovnik Lapan, Pentagon radi na planovima i počeo je s pokretima snaga u regiji – u slučaju da zapovijed dođe: "Naši planeri rade na svim opcijama. Mogu reći da u sklopu tih aktivnosti mi razmještamo snage u regiji, da budu spremne kada odluke budu donosene."

Pukovnik Lapan je podsjetio na prošlotjednu izjavu predsjednika Baracka Obame u vezi 'razmatranja širokog spektra opcija', kada je Libija u pitanju. Pentagon zbog toga radi na tome, kako bi vojska bila spremna za bilo koju predsjednikovu zapovijed.

U Pentagonu ne žele govoriti o konkretnim opcijama koje se razmatraju. Stručnjaci izvan oružanih snaga spominju zabranu letenja nad Libijom, humanitarnu i vojnu pomoć protivnicima Gadhafijeva režima, evakuaciju preostalih stranaca te moguće slanje vojnih snaga koje bi ili uvele red u Libiji ili bi ga održavale.

Ali, u Pentagonu u ovom trenutku o svemu tome nitko ozbiljno ne razgovara. Pukovnik Lapan je samo rekao da se 'vojne snage mogu koristiti na mnoge načine' te da aktualni pokreti američkih snaga daju predsjedniku države dodatnu fleksibilnost: "Naši planeri razmatraju opcije i sve mogućnosti kako bi naši čelnici imali izbor. No, nikakve odluke nisu donesene. Znači, mi smo još uvijek u fazi planiranja i pripreme, u slučaju da nam se zapovijedi misija – bila ona humanitarna ili neka druga."

Glasnogovornik Pentagona je rekao da je planiranje koncentrirano na ratnu mornaricu i zrakoplovstvo te da u ovom trenutku ne postoje zapovijedi da se u ili blizini Libije pokrene bilo kakva američka vojna misija.

XS
SM
MD
LG