Linkovi

Pentagon proširuje svoje tajne obavještajne operacije na Srednjem istoku i Rogu Afrike


Pentagon proširuje svoje tajne obavještajne operacije na Srednjem istoku i Rogu Afrike
Pentagon proširuje svoje tajne obavještajne operacije na Srednjem istoku i Rogu Afrike

Stručnjaci za obavještajni sektor kažu da je to posljedica nezadovoljstva američkih oružanih snaga civilnim obavještajnim službama, od kojih je jedna i CIA

Američka vojna obavještajna služba proširuje svoje tajne operacije na Srednjem istoku i Rogu Afrike. Kako se izvještava, to je u skladu s tajnom zapovjedi zapovjednika američkih snaga u tom dijelu svijeta, generala Davida Petraeusa – o kojoj je prvi izvijestio list New York Times. Stručnjaci za obavještajni sektor kažu da je to posljedica nezadovoljstva američkih oružanih snaga civilnim obavještajnim službama, od kojih je jedna i CIA.

Tajna zapovijed generala Davida Petraeusa odobrila je slanje američkih specijalnih postrojbi u zemlje Srednjeg istoka, Središnje Azije i Roga Afrike. Američki bi specijalci tamo trebalo izvoditi tajne operacije protiv al-Qaide i drugih ekstremnih skupina. Cilj je – prema New York Timesu – omesti djelovanje terorista i prikupiti informacije za buduće vojne akcije protiv njih. Kakve su točno operacije odobrene – nije poznato. No, bivši savjetnik u odjelu za planiranje u Združenom stožeru američkih oružanih snaga, Charles Dunne, kaže da je ova odluka izraz želje američke vojske da nad obavještajnim sektorom zadobije veću kontrolu. Charles Dunne kaže da se to posebno odnosi na planove u vezi Iraka. "Čini se da je došlo do svojevrsnog nesporazuma na planu birokracije, a ne na planu izvršenja ili planiranja operacija. CIA se bavi svojim sektorom, to čini prilično efikasno, no vojska želi ostvariti vlastitu kontrolu nad obavještajnim operacijama, tako da iz njih može dobiti točno ono što joj treba“.

Vojsku zanimaju informacije koje bi joj mogle poslužiti na bojnom polju, dok se Središnja obavještajna agencija – kao civilna obavještajna služba – koncentrira na informacije koje imaju širu, često političku primjenu. Bivši američki obavještajac i veteran specijalnih operacija Anthony Shaffer, kaže da vojska nema povjerenja u CIA-u kada je u pitanju prikupljanje informacija koje njoj trebaju. "Iskreno govoreći, to CIA ne zna dobro raditi, pogotovo kada je riječ o informacijama koje se tiču vojnih operacija. Oni često o toj vrsti podataka uopće ne razmišljaju. To znam iz vlastita iskustva“.

Iako nema naznaka da se priprema bilo kakva akcija protiv Irana, Pentagom mora imati planove za svaki mogući scenarij. Charles Dunne, koji sada radi u Institutu za Srednji istok, kaže da su Ministarstvu obrane obavještajni podatci o Iranu posebno važni. "Ukoliko u našim odnosima s Iranom dođe do vojnih djelovanja, naša vojska tada želi da nad operacijama ima potpunu kontrolu. Ne želi da za nju posao djelomično obavlja neka druga agencija“.

Pentagon i CIA tradicionalni su rivali kada je u pitanju novac iz proračuna te ovlasti u pojedinim operacijama. CIA-ji se u javnosti pridaje veća pozornost, ona ima i nešto glamurozniji imidž, a – po službenoj liniji - ima i izravan, svakodnevni kontakt s predsjednikom države. Međutim, proračuni vojnih obavještajnih agencija veći su od CIA-inog. Uz to, CIA-in je ugled u posljednje vrijeme nešto oslabljen – zbog nekoliko nedavnih propusta u vezi prekasnog otkrivanja - na sreću neuspjelih - terorističkih zavjera koje su za cilj imale američki teritorij. O tome govori Anthony Shaffer. "Mnogi su uvjereni da se te slučajeve trebalo ranije otkriti. CIA prvenstveno. Zbog toga, mnogo je nas koji razmišljamo – da li CIA obavlja svoj posao ili ne. Mislim da je zapovijed generala Petraeusa o tajnim vojno-obavještajnim operacijama na Srednjem istoku i Aziji u skladu s takvim razmišljanjem“.

Pristaše takvih protu-terorističkih vojnih operacija u inozemstvu tvrde da su one i jeftinije i efikasnije od tradicionalnih vojnih operacija.

XS
SM
MD
LG