Linkovi

PENTAGON: Otkrivene dvije poštanske pošiljke sa otrovom. Jedna namijenjena Jim Matisu


Kompleks Sekretarijata za odbranu u okolini Washingtona
Kompleks Sekretarijata za odbranu u okolini Washingtona

Pentagon je saopštio da je primio poštu za koju se sumnja da sadrži otrov ricin, uključujući i pismo upućeno sekretaru za odbranu Jim Matisu.

Neimenovani zvaničnik rekao je Glasu Amerike da je reč o dvije koverte, od kojih je jedna bila poslata Matisu, a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu John Richardsonu.

U saopštenju Sekretarijata za odbranu navodi se da je objekat za sortiranje pošte, koji se ne nalazi u glavnoj zgradi, pod karantinom, a da Federalni istražni biro (FBI) analizira koverte koje je u ponedjeljak otkrila policija Pentagona.

Prema izvorima Glasa Amerike, početni testovi na ricin bili su pozitivni.

Ricin može da izazove smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protivotrov.

Američke federalne institucije i ranije su dobijale pakete za koje se sumnjalo da sadrže ricin, uključujući i 2013. godine kada su pisma sa tim otrovom upućena jednom američkom senatoru, Bijeloj kući i zvaničniku savezne države Misisipi.

Ubrzo poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, pisma sa još jednim smrtonosnim prahom - antraksom, poslata su kancelarijama dvojice senatora u Washingtonu i medijima u Njujorku i na Floridi. U tom incidentu stradalo je pet osoba.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG