Linkovi

Pentagon poručio Bijeloj kući da ne politizuje vojsku


Ratni brod USS John McCain
Ratni brod USS John McCain

Pentagon je poručio Bijeloj kući da vojsku ne uvlači u politiku, nakon što je iz Bijele kuće naloženo mornarici da vojni brod američke mornarice USS Džon Mekejn pomjeri iz vidokruga tokom posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Japanu.

"Sekretar Šenahan je u petak 31. maja naložio svom šefu kabineta da razgovara sa Vojnom kancelarijom Bijele kuće i da potvrdi stav da Sekretarijat za odbranu neće biti ispolitizovan", saopštio je u nedjelju Šenahanov portparol Džo Bućino.

Šenahanov šef kabineta Erik Čuning, kako je saopštio Bućino, prenio je tu poruku Bijeloj kući.

"Vojska ne može da se politizuje. Te stvari ozbiljno shvatamo, i ja i drugi ćemo se ozbiljno pozabaviti time", rekao je Šenahan novinarima na putu za Seul.

Dnevnik Vols strit džurnal prvi je izvijestio o direktivi da se "sakrije" vojni brod koji nosi ime članova porodice Mekejn.

Šenahan je potvrdio u nedjelju da je Vojna kancelarija Bijele kuće direktno naložila Sedmoj floti, zaduženoj za pomorske operacije u zapadnom Pacifiku, da ratni brod sakrije iz Trumpovog vidokruga.

"Ta direktiva nije izvršena", rekao je Šanahan. Potvrdio je i da je posada bila slobodna za praznike i da nije učestvovala u događajima vezanim za Trumpovu posjetu.

Šef Pentagona rekao je i da je prije nekoliko dana razgovarao sa udovicom senatora Džona Mekejna, ali je odbio da iznese detalje "privatnog razgovora"

USS Mekejn je prvobitno bio imenovan po ocu i dedi pokojnog senatora, koji su bili admirali, a sada se tim imenom odaje počast svoj trojici.

Odnos senatora Džona Mekejna i predsjednika Donalda Trumpa često je bio obeilježen sukobima, a američki lider nastavio je da kritikuje Mekejna i poslije njegove smrti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG