Linkovi

Amerika započela vojne vježbe s Poljskom, Baltičkim zemljama


Američki vojnici tijekom vježbi u Latviji 2010. - arhiv
Američki vojnici tijekom vježbi u Latviji 2010. - arhiv
Američke vojne snage su danas započele zajedničke vojne vježbe s Poljskom, u okviru onog što Pentagon naziva konkretnim izrazom američke odanosti Evropi .Washington šalje oko 600 para-trupera u Poljsku i u tri Baltičke države, a kao očigledan odgovor na situaciju u Ukrajini.

Predstavnik za štampu Pentagona , Admiral John Kirby nije ni sam negirao da je američki potez rezultat, kako je rekao, Ruske agresije prema Ukrajini.

Admiral Kirby je izjavio da 50 paratrupera, stacioniranih u Italiji, stiže danas u Poljsku, a ostalih 450 će biti rasporedjeno u Latviju, Estoniju i Litvaniju.

Vježbe će trajato oko mjesec dana, a admiral Kirby dodaje da će se nakon tog perioda vojnici smjenjivati za nove vježbe u toku cijele godine dana, ili duže.

Ovo rasporedjivanje trupa je više od simbola, kazao je admiral Kirby, koji je ujedno pozvao Rusiju da ukloni svoje snage s ukrajinske granice, i poštuje suverenitet te zemlje.

U medjuvremenu je Ukrajina i formalno proglasila Uskršnje primirje nevažećim, dodajući da su ponovo u toku anti - terorističke operacije vlade u Kijevu. Rusija je istovremeno zaprijetila odmazdom.

Zamjenik ukrajinskog premijera Vitaliy Yarema je izjavio da će biti poduzeti odgovarajući koraci , koji će , dodao je, uskoro dati rezultate.
Gospodin Yarema je rekao da je Ukrajina dobila uvjeravanja od Sjedinjenih Država da će biti ostavljena sama u sučeljavanju s ruskom agresijom.

Nastavak ukrajinskih operacija je naredjen jučer, nakon što su otkrivena dva tijela u blizini grada Slovyanska, kojeg drže pro ruski pobunjenici. Jedna od žrtava je identificirana kao lokalni član stranke ukrajinskog predsjednika Turchynov-a.

U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov izjavio za državnu televiziju da će se Rusija osvetiti ukoliko budu napadnuti njeni legitimni interesi ili Ruski narod. On je dodao da će ruski odgovor biti jednak onome u Južnoj Osetiji 2008. godina, što je vodilo ratu s Gruzijom.
XS
SM
MD
LG