Linkovi

Pentagon će tražiti dozvolu za obaveznu imunizaciju vojnika


Pentagon, sjedište američkih vojnih snaga. (Foto: REUTERS/Jason Reed)
Pentagon, sjedište američkih vojnih snaga. (Foto: REUTERS/Jason Reed)

Pentagon će do sredine septembra zatražiti odobrenje američkog predsjednika Joea Bidena o uvođenju obavezne vakcinacije protiv Covida-19 za pripadnike vojske.

"Prema očekivanjima i u skladu sa informacijama u javnosti, Pfizer-BioNTech Američka agencija za lijekove mogla bi u potpunosti odobriti početkom sljedećeg mjeseca", navodi se u dokumentu američkog Sekretara za odbranu Lloyda Austina.

Rok za traženje odobrenja mogao bi biti pomjeren ukoliko bi vakcina ranije dobila potpunu dozvolu Američke agencije za lijekove, ali neće se produžavati ako odluka ne bude donijeta do sredine septembra. Vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech trenutno u SAD-u ima dozvolu za hitnu upotrebu.

U objavi koja je potom stigla iz Bijele kuće predsjednik Joe Biden javno je podržao uvođenje obavezne vakcinacije za američko vojno osoblje.

"Sekretar Austin i ja dijelimo nepokolebljivu posvećenost kako bismo osigurali da naše trupe raspolažu svim sredstvima kako bi posao mogle da obavljaju što je moguće bezbjednije", riječi su američkog predsjednika prenijete u saopštenju Bijele kuće.

Anthony Fauci, vodeći američki infektolog i član tima Bijele kuće za spriječavanje pandemije Covida-19, izjavio je da bi potpuno odobrenje za upotrebu vakcina mogli početi da izdaju već tokom augusta.

Američka vojska ranije je objavila da je skoro polovina pripadnika oružanih snaga potpuno imunizovana, izvijestila je agencija Reuters.

Taj procenat se značajno povećava kada se u obzir uzmu aktivne trupe i isključuje pripadnici Nacionalne garde i rezervni sastav.

Stope vakcinacije su najveće u rodu mornarice - oko 73% mornara je potpuno vakcinisano.

Pentagon je objavio da je od posljedica Covida-19 preminulo svega 28 američkih vojnika, obrazlažući to time da su pripadnici trupa mlađe dobi i u dobroj fizičkoj kondiciji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG