Linkovi

Pentagon ne mijenja politiku o dostupnosti abortusa vojnom osoblju


Sabrina Singh, zamjenica portparola Pentagona (FOTO: AP/Manuel Balce Ceneta)
Sabrina Singh, zamjenica portparola Pentagona (FOTO: AP/Manuel Balce Ceneta)

Pentagon neće mijenjati politiku omogućavanja pristupa proceduri abortusa za osoblje kako bi postigao kompromis sa konzervativnim senatorom iz Alabame, rekla je portparolka u utorak.

Ovaj sukob doveo je do toga da da američka vojska, mornarica i marinci imaju vršioce dužnosti, što je slučaj bez presedana u istoriji SAD.

Pored toga, nije završena ni procedura imenovanja na brojne druge važne vojne položaje.

„Nećemo da mijenjamo našu politiku jer želimo da osiguramo da svo osoblje ima jednak pristup reproduktivnoj zdravstvenoj njezi”, rekla je novinarima Sabrina Singh, zamjenica portparola Pentagona.

„Ako ste dio osoblja stacioniranog u državi gdje postoji ograničen pristup zdravstvenoj njezi, to je zato što ste poslati po zadatku, niste sami birali da dođete tamo”, rekla je ona.

„Neko u Alabami zaslužuje da ima istu mogućnost pristupa zdravstvenoj njezi kao i u Kaliforniji ili kao osoblje stacionirano u Koreji.”

Vrhovni sud SAD je u junu 2022. ukinuo pravo na abortus na nacionalnom nivou, što znači da trupe stacionirane u državama koje su ograničile ili zabranile proceduru sada moraju da uzmu odsustvo i putuju u područja u kojima je to legalno.

Ministarstvo odbrane je reagovalo tako što je dozvolilo pripadnicima službe da administrativno odsustvuju kako bi dobili „nepokrivenu reproduktivnu zdravstvenu zaštitu” i odredilo putne naknade kako bi im pomoglo da pokriju troškove.

Senator Tommy Tuberville, republikanac iz Alabame, tvrdi da su te odluke nezakonite i obećao je da će odložiti imenovanje viših oficira, kao i civilnih zvaničnika Ministarstva odbrane, dok se ne ponište.

On sprječava da Senat brzo odobri više od 300 kandidata jednoglasnim pristankom, a iako poslanici i dalje mogu pojedinačno da glasaju o nominacijama, taj znatno dugotrajniji proces do sada nije korišten.

XS
SM
MD
LG