Linkovi

Pentagon: Ruske zračne ludorije pomažu Islamskoj državi


Na ovoj slici sa videa koji su objavile američke ratne snage, ruski SU-35 leti u blizini drona MQ-9 Reaper američkog ratnog zrakoplovstva 5. jula 2023. iznad Sirije.
Na ovoj slici sa videa koji su objavile američke ratne snage, ruski SU-35 leti u blizini drona MQ-9 Reaper američkog ratnog zrakoplovstva 5. jula 2023. iznad Sirije.

Ponovljeno uznemiravanje američkih bespilotnih letjelica od strane ruskih borbenih pilota na nebu iznad Sirije ponovo izaziva bijes američkih zvaničnika koji sada upozoravaju da ruske ludorije služe spašavanju ključnih terorističkih vođa od gotovo sigurne smrti.

Američki vojni i odbrambeni zvaničnici mjesecima su se žalili na pojačano rusko uznemiravanje američkih bespilotnih letjelica i ponovljene upade u zračni prostor iznad američkih položaja u Siriji. Ali u posljednjem prijavljenom incidentu, SAD kažu da su ruski avioni proveli sate uznemiravajući dvije američke bespilotne letjelice koje su korištene za pronalaženje i ubijanje visokog vođe Islamske države.

"Skoro kao da su Rusi sada u misiji zaštite vođa ISIS-a", rekla je u ponedjeljak zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

"Oni tačno znaju gdje djelujemo i stoga nema opravdanja za kontinuirano uznemiravanje naših MQ-9 od strane ruskih snaga nakon godina američkih operacija na tom području usmjerenih na trajni poraz ISIS-a", dodao je Singh, koristeći akronim za islamski Država, poznata i kao IS ili Daesh.

Središnja komanda SAD-a objavila je u nedjelju da su bespilotne letjelice uspješno pratile i ubile Usamaha al-Muhajira u istočnoj Siriji u petak, napominjući da su iste dronove ranije u toku dana "bile uznemiravane od strane ruskih aviona u susretu koji je trajao skoro dva sata".

Rusko uznemiravanje dronova korištenih za ubistvo al-Muhajira došlo je dan nakon što su SAD optužile ruske pilote da su natjerale američke bespilotne letjelice na manevre izbjegavanja u dva odvojena incidenta u periodu od 24 sata.

Ti incidenti, koji su se protegnuli proteklu srijedu i četvrtak, uključivali su ono što je američka Centralna komanda opisala kao bliski prelet ruskih borbenih aviona koji su aktivirali baklje i uključivali svoje naknadne sagorevanje u pokušaju da oštete elektronske sisteme dronova.

Sing je u ponedjeljak odbio reći da li je neki od incidenata omogućio drugim ciljevima IS-a da pobjegnu, umjesto toga napominjući da su američke bespilotne letjelice barem u petak uspjele uspješno završiti svoju misiju.

Ruska ambasada u Washingtonu još nije odgovorila na zahtjeve Glasa Amerike za komentar.

U junu je komandant zračne komponente Sjedinjenih snaga za Centralnu komandu SAD-a optužio ruske pilote u Siriji za "buffonas u zraku".

"Kad god imate zračne snage koje su pale tako nisko na profesionalnoj ljestvici, da daju medalje za gluposti u zraku, zaista se morate zapitati o čemu razmišljaju", rekao je general-pukovnik Alexus Grynkewich novinarima na u to vrijeme, dodajući da su akcije Rusije omogućile IS da se obnovi.

„Oni vode kampove za obuku i jačaju svoje sposobnosti jer Rusi i [sirijski] režim ili nisu sposobni ili ne žele da izvrše pritisak na ISIS“, rekao je. “Puštaju da im prijetnja ISIS raste pred nosom.”

SAD ima oko 900 vojnika u Siriji za borbu protiv prijetnje IS-a.

Obavještajne procjene država članica Ujedinjenih naroda objavljene u izvještaju ranije ove godine pokazuju da teroristička grupa ima oko 2.500 do 3.500 boraca širom Sirije i Iraka.

XS
SM
MD
LG