Linkovi

Pentagon priprema strategiju za rat u kibernetskom prostoru


Pentagon priprema strategiju za rat u kibernetskom prostoru
Pentagon priprema strategiju za rat u kibernetskom prostoru

U strateškom dokumentu Bijele kuće kaže se da će Sjedinjene Države koristiti "sva nužna sredstva" da bi zaštitile svoju vitalnu kibernetsku imovinu

Očekuje se da će Pentagon tijekom nekoliko sljedećih tjedana objaviti svoju strategiju ratovanja u kibernetskom prostoru u kojoj će podrobnije iznijeti moguće američke odgovore na potencijalne napade na kompjuterske sustave.

Prije dva tjedna Bijela kuća je objavila svoju Međunarodnu strategiju za kibernetski prostor u kojoj se, između ostalog, kaže da će Sjedinjene Države koristiti "sva nužna sredstva" da bi zaštitile svoju vitalnu kibernetsku imovinu. U toj se strategiji naglašava da će Sjedinjene Države "odgovoriti na neprijateljske akcije u kibernetskom prostoru isto kao i na svaku drugu prijetnju", uključujući i zadržavanje prava da odgovore vojnom akcijom. To je ponovio i glasnogovornik Pentagona, pukovnik David Lapan. "Odgovor na neki incident ili napad u kibernetskom prostoru ne bi nužno morao biti i kibernetski odgovor na to. Tako da bi sve prikladne opcije ostale u igri, budemo li napadnuti u kibernetskom prostoru".

Ova strategija Bijele kuće ne predstavlja iznenađenje ali predstavlja kulminaciju nastojanja da se službeno identificiraju kompjuterske mreže kao vitalni nacionalni interesi i kad bi se oni napali elektronskim putem, to bi moglo rezultirati odmazdom. Sad Pentagon radi na sljedećem dokumentu koji bi naznačio njegovu ulogu u provođenju strategije Bijele kuće. Pukovnik Lapan nije želio iznijeti pojedinosti, ali je rekao kako najvjerojatnije taj dokument neće sadržavati konkretne posljedice za konkretne tipove napada. "Budemo li napadnuti, zadržavamo pravo da učinimo cijeli niz stvari kao odgovor, baš kao što činimo sada kad su u pitanju kinetički napadi. Uvijek se može pribjeći vojnoj opciji. Postoje i druge stvari koje možemo učiniti. Međutim, nećemo nužno iznijeti varijante u stilu 'ako dođe do ovog, onda će doći do ovog'".

Pukovnik Lapan kaže da bi jedno općenitije priopćenje u kojem se navodi pravo na odmazdu nizom različitih sredstava bolje odvratilo potencijalne napadače od njihovih namjera. Bivši viši dužnosnik američkog Ministarstva obrane Daniel Gallington, sad uposlen u Institutu Potomac, kaže da strateški dokumenti Pentagona više govore o kapacitetima negoli konkretnim akcijama. "Pentagon ne odlučuje o tome kad će krenuti u rat. Pentagon ne odlučuje o tim političkim pitanjima. Pentagon obavlja posao. Oni su ti koji poduzimaju akciju kad to od njih zatraži za to ovlaštena politička institucija i zapovjedno ustrojstvo. Pentagon se bavi obukom i nabavom opreme. I ono što moraju učiniti jest predvidjeti kakvi će im kapaciteti trebati u budućnosti za buduće sukobe".

Dokumenti poput Strategije Pentagona u kibernetskom prostoru osiguravaju smjernice za sve rodove vojske, borbena zapovjedništva i druge obrambene agencije kako bi se mogli izraditi konkretni planovi i tražiti odobrenje i sredstva da se razviju konkretni kapaciteti. Gospodin Gallington kaže kako se nada da ovaj dokument uključuje niz kapaciteta koji su zamišljeni tako da pripreme američku vojsku da odgovori na ozbiljne ili manje kibernetske napade i sve ono što se nalazi između toga, koristeći i vojna i elektronska sredstva.

A to bi pružilo široki spektar mogućnosti za predsjednika koji bi morao donijeti odluku kako da odgovori na neki napad iz kibernetskog prostora.

XS
SM
MD
LG