Linkovi

Sjedinjene države pripravne i za kibernetički ratUsprkos intenziviranim diplomatskim naporima , četiri američka razarača su i dalje na svojim položajima u istočnom Mediteranu, a njihove Tomahawk rakete su spremne za ispaljivanje.

Govoreći na Univerzitetu za Nacionalnu Obranu, sekretar za pitanje mornarice Ray Mabus je rekao da , što se tiče plovila, nema nikakve promjene do daljnjeg.On je potom dodao:

Ja vam garantiram da, ako nam narede da napadnemo, uradićemo to žestoko i brzo.

Brodovi i krstareće rakete su medju širokim spektrom opcija koje je pripremio Pentagon - ako, i kada stigne naredba iz Bijele Kuće za vojnu akciju. I kibernetički sistemi obrane su važna komponenta plana.

Pro Assadove snage su već lansirane kibernetičke napade protiv američkih meta , i okrivljuju se za nedavno provaljivanje u internet stranicu mornarice za regrutiranje.

Glasnogovornik Pentagona , potpukovnik Damien Pickart kaže da Sjedinjene Države treniraju svoje kibernetičke snage kako bi bile opremljene i spremne da se nose sa svakom internet prijetnjom.

Ako bilo koja zemlja ili grupa odluči da upotrijebi kibernetički prostor protiv Sjedinjenih država, ili njenih interesa, uposlićemo naše kibernetičke snage da pripreme obranu i odredjeni odgovor na napad.

Detalji plana za kibernetičku ofanzivu su dobro čuvana tajna.

Analitičar Anthony Cordesman objašnjava:

To koliko je Syria istinski ovisna o sistemima koji mogu biti pogodjeni kibernetičkim napadom, jedno je od najosjetljivijih obavještajnih područja. Ne treba takodjer zaboraviti da Pentagon ne želi odati ništa od svojih sofisticiranih sposobnosti , jer svakako već pruža detaljno upozorenje kada su upitanju drugi napadi.


Za sada, brodovi su pozicionirani u blizini Syrije kao odraz sile. Nosač aviona USS Nimitz se nalazi u Crvenom moru i tamo će ostati još najmanje nekoliko dana.
dz.
XS
SM
MD
LG