Linkovi

Pentagon obavijen korupcijskim skandalima


Indicenti se bilježe od ravnica Montane, gdje su pohranjene interkontinentalne balističke rakete, preko objekata nacionalne garde, do luka u istočnoj Aziji, gdje američki brodovi predvode akcije.

Niz skandala vezanih za korupciju u Pentagonu su nedavno doveli do kongresnih rasprava i objave ministra odbrane Chucka Hagela o poduzimanju akcije kako bi se situacija popravila.

Američka mornarica, zračne snage, i nacionalna garda se nalaze pod istragom o korupciji. Indicenti se bilježe od ravnica Montane, gdje su u silosima pohranjene interkontinentalne balističke rakete koje čekaju na lansiranje, preko objekata nacionalne garde, do luka u istočnoj Aziji, gdje američki brodovi predvode akcije. Usljed takve situacije, ministar odbrane Chuck Hagel je objavio imenovanje jednog višeg generala čiji će se posao fokusirati na etiku.

Etika i karakter su osnove institucije kao što je vojska, kao i samog društva. Oni se moraju stalno naglašavati na svakom komandnom nivou, na treninzima, u programima, i svim fazama ministarstva odbrane, od vrha do dna ljestvice, rekao je ministar Hagel.

Na Capitol hillu, kongresni komitet za nadgledanje vladinih poslova, na čijem se čelu nalazi kongresmen iz Kalifornije Darrell Issa, održaće rasprave o skandalu u mornarici u kojeg je bila umiješana kompanija iz Singapura, Glenn Defense Marine Asia. Istražitelji navode da je predsjedatelj kompanije, Leonard Glenn Francis, podmićivao američke mornaričke oficire sa novcem u gotovini, luksuznim putovanjima i prostitutkama kako bi dobijao poslove za svoju kompaniju. Francis je uhapšen i sada čeka na suđenje. Jedan od mornaričkih oficira također uhapšenih u toj istrazi je Michael Misiewicz, koji je kao dječak bio izbjeglica iz Kambodže, i koji je bivši zapovjednik broda za lansiranje navođenih raketa. On je bio i zamjenik zapovjednika za logistička pitanja za mornaričku sedmu flotu, koja patrolira Pacifikom. Tužitelji kažu da je Misiewicz uzimao mita od Francisa kako bi preusmjeravao američke brodove u luke u kojima je Francisova kompanija mogla pružati usluge i pretjerano naplatiti mornarici. Misiewicz je izjavio da nije kriv i sada čeka na suđenje.
U još jedan mornarički korupcijski skandal je bio umiješan poznati šesti tim elitnih jedinica SEAL. Skandal se odnosi na prigušivače koji se proizvode za oružje koje nosi pripadnici te elitne grupe. Proizvodnja te opreme je koštala 8 hiljada dolara, ali je vojska dobila račun od 1.6 miliona dolara. Usljed toga je Ray Mabus koji se nalazi na čelu mornaričkog odjela zatražio ostavku vršioca dužnosti podsekretara Roberta Martinaga.

U isto vrijeme, zračne snage istražuju da li su najmanje 92 oficira varali na testovima kojima se traži najveća stručnost osoba koje kontroliraju i lansiraju američke nuklearne interkontinentalne balističke rakete. A mornarica istražuje sličan skandal vezano za varanje.

Tamnim oblakom je obavijeno i upisivanje u američku nacionalnu gardu. Senat je nedavno održao saslušanja o navodima da su regruti, kao i drugi, ukrali do 66 miliona u skandalu vezanom za bonuse koji su se dobijali kroz regrutiranje. Analitičar pri instituciji Brookings Michael O Hanlon kaže da je vrijeme da Pentagon izvrši raciju.

Počnete se pitati da li je ovdje potrebna veća disciplina, ako ništa drugo onda kako bi se poslala jasna poruka da se takve stvari moraju iskorjeniti, i da se bilo kakav nedostatak kontrole ne smije tolerirati ni dopustiti, kaže Michael O Hanlon.

On dodaje da ovakvi skandali ugrožavaju sigurnost zemlje, i da vremenom mogu narušiti i samu reputaciju oružanih snaga.
XS
SM
MD
LG