Linkovi

SAD – BiH: Puna podrška Pentagona u procesu pristupanja NATO savezu


Cuck Hagel i Zekerijah Osmić, ministri odbrane SAD i BiH
Cuck Hagel i Zekerijah Osmić, ministri odbrane SAD i BiH

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH u kraćem razgovoru za Glas Amerike sumirali najznačajnije detalje četverodnevnog boravka u SAD

Ministar obrane SAD Chuck Hagel je jučer u Pentagonu bio domaćin ministru obrane BiH Zekerijahu Osmiću. Kako je izjavio sekretar za štampu Pentagona George Little, ministar Hagel je čestitao Bosni i Hercegovini na posljednjem uspješnom raspoređivanju jedinice Oružanih snaga BiH zajedno sa vojnicima Nacionalne Garde Marylanda u Afganistanu.

Ovog tjedna, ističe se u toj izjavi, Nacionalna garda Marylanda i oružane snage BiH su proslavile 10-tu godišnjicu partnerstva, što je ključni dio vojne suradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Ministar Hagel je rekao da su tokom 17 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vojne snage BiH sazrele i sada uspješno doprinose naporima NATO saveza da se u Afganistanu uspostavi mir.

Dvojica ministara su razgovarali i o zajedničkim prioritetima kada su u pitanju reforme za ulazak BiH u NATO, saopštio je sekretar Pentagona za štampu George Little i istakao da je ministar Hagel je još jednom naglasio odlučnost Sjedinjenih Država da pomognu napretku BiH ka integracijama u NATO savez i Evropsku uniju.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić i Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas su u kraćem razgovoru za Glas Amerike, sumirali najznačajnije detalje četverodnevnog boravka u Sjedinjenim Država koji je počeo obilježavanjem 10. godišnjice Programa partnerstva Nacionalne garde savezne države Maryland i bosanskohercegovačke armije, a završen današnjim susretom sa Jonathanom Moore-om, čelnikom Ureda američkog State Departmenta za južnu i centralnu Evropu.

Razgovor sa gospodinom Osmićem i generalom Jelečom objavljujemo u video-prilogu uz ovu infiormaciju.
Puna podrška Pentagona
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00
XS
SM
MD
LG