Linkovi

Pentagon šalje stotine vojnika na granicu sa Meksikom?


Američki graničari na granici sa Meksikom
Američki graničari na granici sa Meksikom

Pentagon razmatra slanje stotina vojnika na granicu sa Meksikom pošto je predsjednik Donald Trump ponovio upozorenje da će poslati vojsku kako bi spriječio karavan s migrantima iz Centralne Amerike da uđe u SAD.

Jedan američki zvaničnik potvrdio je za Glas Amerike da je Pentagon primio zahtjev od Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost da pošalje vojnike kao podršku agentima koji patroliraju granicom.

Zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je da u tom zahtjevu nije uključen broj vojnika jer taj broj treba da odredi sam Pentagon, na osnovu procjene o kapacitetima koji su potrebni.

Migranti na putu ka SAD
Migranti na putu ka SAD

Više od 2.000 pripadnika Nacionalne garde je već raspoređeno na granici. Presjednik Trump na Twitteru je karavan migranata, koji se nalazi na više od 1.600 kilometara od najbliže granice sa SAD opisao kao „nacionalnu vanrednu situaciju“ i poručio „Oni će biti zaustavljeni!“.

Predsjednik se takođe saglasio sa jednim zvaničnikom sindikata pograničnih radnika da su demokrate krive što migranti traže azil u SAD. Trump je oštro kritikovao i Honduras, El Salvador i Gvatemalu što nisu spriječili svoje građane da krenu prema Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG