Linkovi

Najnovije

Pence: Trump je pogriješio, nisam mogao da preokrenem rezultate izbora

Mike Pence
Mike Pence

Bivši potpredsjednik SAD Mike Pence javno se suprotstavio tvrdnjama svog bivšeg šefa Donalda Trumpa i kazao da je Trump pogriješio kada je rekao da je Pence, kao potpredsjednik, imao ovlaštenja da preokrene rezultate predsjedničkih izbora koje je dobio Joe Biden.

U govoru pred konzervativnim Federalističkim društvom na Floridi, Pence se osvrnuo na Trumpove konstantne pokušaje da izbore prikaže kao pokradene, te da okrivi svog nekadašnjeg potpredsjednika da nije učinio ništa da spriječi potvrđivanje Bidenove pobjede u Kongresu.

"Predsjednik Trump je pogriješio. Ja nisam imao pravo da preokrenem rezultate izbora", rekao je Pence.

Ovo je ujedno bilo i najsnažnije javno suprotstavljanje Pencea Trumpu, iako je bivši potpredsjednik nekoliko puta izjavljivao da Trump i on ne vide događaje od 6. januara 2021. istim očima.

Trumpove pristalice tada su upale u Kongres u pokušaju da spriječe potvrdu pobjede Bidena na izborima.

Pence bi mogao ponovo da se kandiduje 2024. godine, čime bi mogao da bude direktno suprotstavljen svom bivšem šefu - koji također nagoviještava kandidaturu.

Trump je u saopštenju izdatom početkom nedjelje naveo da kongresni odbor koji istražuje događaje od 6. januara treba da provjeri "zašto Mike Pence nije odlučio da vrati rezultate glasanja na potvrđivanje" i izjavio da je Pencemogao da preokrene izborni rezultat.

Potpredsjednik SAD, inače, ima ceremonijalnu ulogu u potvrđivanju glasova od strane Elektorskog koledža i svaki pokušaj miješanja u to bi bio raskid sa dosadašnjim pravilima.

Pence je ocijenio da je 6. januar 2021. bio "mračan dan u historiji američkog Kongresa" i rekao da je svoje dužnosti tog dana obavljao u skladu sa Ustavom.

"Amerikanci treba da znaju da smo vjerni Ustavu, čak i kada nam to ne daje političku prednost", rekao je bivši potpredsjednik. "Prema Ustavu, ja nisam imao pravo da promijenim rezultat izbora. Ni Kamala Harris neće imati pravo da to uradi kada ih pobijedimo 2024."

See all News Updates of the Day

Ko je JD Vance, Trumpov potpredsjednik

Donald Trump s svojim podpresjedničkim kandidatom, JD Vanceom
Donald Trump s svojim podpresjedničkim kandidatom, JD Vanceom

Trumpov izbor senatora JD Vancea iz Ohia za svog podpredsjedničkog kandidata , izbor je osobe koja se od oštrog kritičara bivšeg predsjednika, pretvorila u odanog i lojalnog saveznika.

39-godišnji Vance stekao je nacionalnu slavu objavljivanjem memoara "Hillbilly Elegy" 2016. godine. Knjiga, koja se nalazila mjesecima na listama najprodavanijih biografija u Americi, pretvorena je kasnije i u film.

JD Vance je izabran je u Senat 2022. i postao je jedan od najžešćih zagovornika agende bivšeg predsjednika "Učinimo Ameriku ponovno velikom", posebno u pogledu trgovine, vanjske politike i imigracije.

Apalačijsko gorje, područje iz kojeg potječe JD Vance. Gorje se proteže kroz nekoliko saveznih država
Apalačijsko gorje, područje iz kojeg potječe JD Vance. Gorje se proteže kroz nekoliko saveznih država

No njegovi stavovi o mnogim pitanjima od nacionalnog interesa su uglavnom nepoznati i neprovjereni. On se pridružuje Trumpovoj listi u jednom posebnom trenutku, nakon pokušaja atentata na Trumpa, što je generalno skrenulo novu pozornost na grubu političku retoriku u zemlji.

Vance se i sam suočio s kritikama nakon pucnjave, zbog objave na X koja je sugerirala da je predsjednik Joe Biden kriv za nasilje.

"Središnja premisa Bidenove kampanje je da je predsjednik Donald Trump autoritarni fašist koji mora biti zaustavljen pod svaku cijenu", napisao je Vance nakon pokušaja atentata u subotu., dodajući: "Ta je retorika izravno dovela do pokušaja atentata na predsjednika Trumpa."

Ovaj Trumpov izbor će sigurno osnažiti njegovu najlojalniju glasačku bazu, no isto tako znači da će dva bijelca sada voditi republikansku listu iako Trump nastoji pridobiti sve veći broj crnačkih i latino birača.

U svojoj biografiji "Hillbilly Elegy" JD Vance je detaljno opisao život u siromašnim zajednicama Apalačijskog gorja, koje su masovno odustale glasati za demokrate jer su smatrale od liderstvo stranke ne razumije niti mari za njihove svakodnevne muke i siromaštvo. Iako je knjiga bila “bestseller”, također je kritizirana zbog ponekad pretjeranog pojednostavljivanja ruralnog života i ignoriranja uloge rasizma u modernoj politici.

Ekološka katastrofa uzrokovana iskakanjem voza iz tračnica, East Palestine, Ohio, Februar 2023. JD Vance je radio na novom zakonu o željeznicama zbog ovog incidenta.
Ekološka katastrofa uzrokovana iskakanjem voza iz tračnica, East Palestine, Ohio, Februar 2023. JD Vance je radio na novom zakonu o željeznicama zbog ovog incidenta.

Vanceova slava rasla je u tandemu s Trumpovim nevjerojatnim usponom. Tijekom ranih faza Trumpove političke karijere, Vance ga je čak opisivao kao "potpunog prevaranta", "moralnu katastrofu" i "američkog Hitlera".

Ali poput drugih republikanaca koji su tražili relevantnost u Trumpovoj eri, Vance je na kraju promijenio ton. Priznao je da je bio u krivu nakon što je vidio kako je vođen Trumpov predsjednički mandat, i u međuvremenu je evoluirao u jednog od njegovih najpostojanijih branitelja.

"Nisam mislio da će biti dobar predsjednik", rekao je Vance nedavno za Fox News Channel. "No, bio je sjajan predsjednik. I to je jedan od razloga zašto toliko radim na tome da osiguram da dobije drugi mandat."

Vance je nagrađen za svoj preokret kada se kandidovao za upražnjeno senatsko mjesto 2022., kada je dobio Trumpovu podršku. Blizak je s Trumpovim sinom Donaldom Jr.

Vance je osporio legitimitet kaznenih progona i građanskih presuda protiv Donalda Trumpa i svojedobno je doveo u pitanje rezultate izbora 2020.

Prošlog februara je izjavio za ABC News da bi, da je on bio potpredsjednik 6. januara 2021., bio poručio slijedeće saveznim državama u kojima je Trump osporavao rezultate glasanja i Kongresu da se rasprava morala nastaviti, i pitanje Bidenove pobjede se moralo nastaviti razmatrati i u Kongresu i u Senatu.

"To je legitiman način dovodjenja u pitanje rezultata izbora , za koje mnogi ljudi, uključujući i mene, misle da su 2020 bili jako problematični.", rekao je je tada JD Vance.

Treba podsjetiti da su mnoge savzne države tada usvojile su hitne mjere kako bi omogućile ljudima sigurno glasovanje tijekom pandemije COVID-19. Ali suci, izborni dužnosnici u obje stranke i Trumpov glavni državni odvjetnik zaključili su da nije bilo dokaza o rasprostranjenoj izbornoj prijevari na izborima 2020.

Američki senator iz Ohaja i republikanski potpredsjednički kandidat J. D. Vance dolazi na binu tijekom prvog dana Republikanske nacionalne konvencije 2024. na Fiserv Forumu u Milwaukeeju, Wisconsin, 15. jula 2024.
Američki senator iz Ohaja i republikanski potpredsjednički kandidat J. D. Vance dolazi na binu tijekom prvog dana Republikanske nacionalne konvencije 2024. na Fiserv Forumu u Milwaukeeju, Wisconsin, 15. jula 2024.

Inače, Vanceova autobiografija "Hillybilly Elegy", čiji je podnaslov "Memoari obitelji i kulture u krizi" , bila je široko prihvaćena i popularna između ostaloga jer je dala uvid i pokušala objasniti činjenicu da je Trump je toliko popularan u srednjoj Americi, gdje su gubitak radnih mjesta u proizvodnji i kriza s opioidima doveli mnoge obitelji poput njegove u teško siromaštvo, zlostavljanje i ovisnost.

Priča o Vanceovom teškom djetinjstvu u Middletownu, Ohio, gdje je rođen, i o njemu dobro poznatom području istočnog Kentucky Hillsa također je osvojila Hollywood. Redatelj Ron Howard napravio je po knjizi fil 2020. , u kojoj su glavne uloge imale Amy Adams kao Vanceovom majk, i Glenn Close kao njegovom voljenom Mamaw - baka.

Upravo je uz bakino ohrabrenje, Vance uspješno primljen i služio marinskom korpusu, a kao marinac je bio rasporedjen u Irak. Diplomirao na Državnom sveučilištu Ohio i potom na pravnom fakultetu prestižnog Univerziteta Yale. Odatle se na jedno vrijeme pridružio investicijskoj tvrtki u Silikonskoj dolini prije nego što se vratio u Ohio kako bi pokrenuo neprofitnu organizaciju za koju je rekao da će imati za cilj razviti tretmane ovisnosti o opioidima koji bi se mogli "biti prihvaćeni na nacionalnoj razini".

Ipak, njegova neprofitna organizacija - Naša obnova Ohaja - nije uspjela u toj misiji i zatvorena je. Tijekom kampanje 2022., tadašnji Zastupnik u Kongresu i Vanceov demokratski suparnik, Tim Ryan, optužio ga je da je Organizaciju koristio kao “ paravan za svoje političke ambicije” . Ryan se u toj optužbi pozivao na izvješća da je organizacija plaćala Vanceovom političkom savjetniku i provodila ispitivanje javnog mnijenja, dok su napori u rješavanju problema ovisnosti uvelike propali. Vance je ove optužbe negirao.

No, kao senator, Vance je pokazao određenu spremnost da suradjuje sa demokratama u važnim pitanjima. On i demokratski senator iz Ohaja, Ohija, Sherrod Brown, su se udružili oko brojnih pitanja važnih za saveznu državu koju predstavljaju, uključujući borbu za financiranje tvornice čipova vrijedne 20 milijardi dolara koju Intel gradi u središnjem Ohaju , kao i uvođenje zakona o sigurnosti željeznica kao odgovor na prošlogodišnju ekološku katastrofu u mjestu East Palestine u Ohaju, usljed iskakanja iz tračnica voza koji je prevozio otrovne industrijske kemikalije.

Trumpov potpredsjednik je James David Vance, senator iz Ohaja

James David Vance, Senator iz države Ohio izbor je Donalda Trumpa za zamjenika u predsjedničkoj utrci.
James David Vance, Senator iz države Ohio izbor je Donalda Trumpa za zamjenika u predsjedničkoj utrci.

Donald Trump kaže da će senator iz Ohaja JD Vance biti njegov potpredsjednički izbor.

On kaže na svojoj Truth Social Network: „Nakon dugotrajnog razmišljanja i razmišljanja, i uzimajući u obzir ogromne talente mnogih drugih, odlučio sam da je osoba koja je najpogodnija za preuzimanje pozicije potpredsjednika Sjedinjenih Država senator J. D. Vance iz Velike države Ohajo.

Bivši predsjednik Donald Trump donio je odluku o izboru svog potpredsjednika i predstaviće svoj izbor u ponedeljak popodne, prvog dana Republičke nacionalne konvencije, prema osobi koja je upoznata sa planovima.

Senator Floride Marco Rubio i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum obavješteni su da oni nisu Trumpov odabir, tvrde ljudi upoznati s njihovim razgovorom, koji su kao i drugi govorili pod uvjetom anonimnosti prije formalnog objavljivanja.

To ostavlja senatora iz Ohaja JD Vancea kao jedinog poznatog kandidata na Trumpovoj užoj listi koji nije dobio poziv, iako je poznato da Trump baca i lopte iznenađenja.

Očekuje se da će Trumpov izbor biti službeno predstavljen na konvenciji u Milwaukeeju u ponedjeljak kasno popodne neposredno prije nego što bude formalno nominovan.

Ostaje nejasno da li je pokušaj atentata na Trumpa u subotu na njegovom skupu u Pensilvaniji promijenio razmišljanje bivšeg predsjednika o njegovom potencijalnom zamjeniku komandanta. Ali on je u razgovoru, voditelju Fox News Channel-a, Bretu Baieru, rekao da planira da izabere u ponedjeljak, rekao je voditelj u eteru.

Očekuje se da će se prozivno glasanje za imenovanje te osobe održati u ponedjeljak, prema osobi koja ima direktne informacije o rasporedu koja je govorila pod uvjetom da ostane anonimna. Osoba je upozorila da Trump uvijek može promijeniti mišljenje.

Rečeno je da je Trump suzio svoju listu na tri kandidata, Vancea, Burguma i Rubija, od kojih bi svi donijeli različite prednosti i ranjivosti.

Vance je možda najviše ideološki povezan s bivšim predsjednikom i pojačao bi njegovu bazu. Sa 39 godina, dodao bi milenijumski kontrast starijim muškarcima na vrhu liste njihovih partija. Ali on je u Senatu služio manje od dvije godine.

Burgum bi donio poslovni duh i mirnu ruku, iako je Trump primijetio da bi njegovo potpisivanje vrlo restriktivnog zakona o pobačaju moglo biti nedostatak.

Rubio je u stranci viđen kao cijenjen glas u politici, a njegovo porijeklo - kao sin kubanskih imigranata i govornika španjolskog - moglo je pomoći Trumpu da se dopadne latino glasačima. Mogao je i da pomogne da se privuku umjereniji i establišmentski nastrojeni glasači i donatori koje je odbila Trumpova gruba retorika. Ali Rubijeva kandidatura je komplikovana činjenicom da on živi na Floridi, poput Trumpa, i vjerovatno će morati da se preseli.

Razgovori u posljednjih 10 dana između Rubija i Trumpove kampanje bili su fokusirani na zabrinutost oko pitanja prebivališta i načina na koji će raditi oko obojice muškaraca koji borave u istoj državi, kaže osoba upoznata s privatnim razgovorima koja je insistirala na anonimnosti kako bi razgovarala o njima.

Trumpova kampanja je željela da bude sigurna da može biti 100% sigurna da neće biti dugotrajne pravne bitke oko tog pitanja, a Rubio nije bio voljan da ostavi svoju porodicu, rekla je osoba.

Nakon subotnjeg snimanja, Trumpov izbor ima znatno veću težinu. Da je metak pogodio samo malo udesno, Trump bi vjerovatno poginuo ili bio ozbiljno povrijeđen.

Bliski događaj stavlja u fokus značaj pozicije koja je udaljena od predsjedničke funkcije. Trump je više puta tvrdio da je odabir nekoga ko je kvalifikovan da preuzme dužnost vrhovnog komandanta bio njegov glavni argument za tu ulogu.

"Treba vam neko ko može biti dobar za svaki slučaj, tako i užasan za svaki slučaj", rekao je u intervjuu za "The Clay Travis & Buck Sexton Show" u maju.

U intervjuu za Harris Faulkner iz Fox Newsa koji je snimljen nekoliko sati prije skupa u Butleru u Pensilvaniji, Trump je upitan koliko je blizu svom izboru za potpredsjednika i da li će se njegovo donošenje odluka promijeniti ako predsjednik Joe Biden odustane.

"To je veoma važna pozicija, posebno ako se nešto loše desi", rekao je Trump. "To je najvažnije, ako se nešto loše desi."

Govorio je o 'Šegrtu' - ali za Potpredsjednika

Prije pucnjave, Trump je jasno stavio do znanja da želi dramatično otkriti svoj izbor na konvenciji, za koju je rekao da će je učiniti "zanimljivijom" i "uzbudljivijom".

To je kao veoma sofisticirana verzija 'Šegrta',” rekao je u jednom radijskom intervjuu prošle sedmice, misleći na emisiju koju je svojevremeno vodio u kojoj je otpuštao takmičare pred kamerama.

Trump i organizatori konvencije rekli su da će se raspored RNC-a odvijati kako je planirano uprkos pucnjavi, a Trump je napisao na svojoj stranici na društvenim mrežama da ne može „dopustiti 'pucaču' ili potencijalnom atentatoru da prisili promjenu rasporeda ili bilo šta drugo .”

"U ovom trenutku važnije je nego ikada da stojimo ujedinjeni i pokažemo svoj pravi karakter kao Amerikanci, da ostanemo jaki i odlučni i ne dozvolimo zlu da pobijedi", napisao je.

Održao je sastanke u danima prije snimanja sa glavnim takmičarima. Svi su organizatorima kongresa predali materijal, uključujući biografiju i fotografije, koji se može koristiti za pripremu sadržaja ako budu izabrani, tvrde ljudi upoznati s razgovorima koji su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o tajnom procesu.

O privatnim sastancima s Vanceom, Rubiom i Burgumom prvi je izvijestio ABC News.

Godine 1980. Ronald Reagan je satima pregovarao sa bivšim predsjednikom Geraldom Fordom tokom republikanske konvencije u Detroitu, ali se odlučio na svog bivšeg primarnog rivala Georgea H.W. Busha kada su te rasprave propale. Reagan je to tako zatvorio da je njegova odluka došla manje od 24 sata prije nego što je formalno prihvatio nominaciju GOP-a.

Sam Bush je čekao do republikanske konvencije u New Orleansu 1988. prije nego što je šokirao mnoge prisutne – kao i neke od najboljih savjetnika tadašnjeg potpredsjednika – odabirom malo poznatog senatora iz Indijane Dana Quaylea za svog broja 2.

Biden, demokrata, izabrao je tadašnjeg kalifornijskog senatora Kamalu Harris za svoju kandidatkinju šest dana prije nego što je njegova stranka otvorila svoju konvenciju, koja je održana uglavnom praktično zbog pandemije koronavirusa. A Tramp je izabrao guvernera Indijane Mikea Pensa danima prije otvaranja republikanske konvencije u Klivlendu 2016. godine.

EK bojkotuje sastanke u Mađarskoj poslije Orbanovog sastanka sa Putinom

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: JOHN THYS / AFP)
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: JOHN THYS / AFP)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložila je najvišim zvaničnicima Evropske unije da ne učestvuju na nizu sastanaka u Mađarskoj u svijetlu kritika sastanka premijera te zemlje Viktora Orbana sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je u ponedeljak u Briselu.

Orban - čija je zemlja ovog mjeseca preuzela šestomjesečno presjedavanje EU - izazvao je gnjev drugih lidera posjetom Moskvi 5. jula.

Razgovori sa Putinom bili su dio Orbanove, kako ju je nazvao, mirovne misije povodom ruskog rata u Ukrajini. Mađarski premijer posjetio je Kijev, Kinu i u Americi razgovarao sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Portparol fon der Lajen rekao je da u "svijetlu nedavnog razvoja događaja", komesari EU neće prisustvovati sastancima koje Mađarska organizuje u okviru svog predsjedavanja unijom.

"Komisija će biti zastupljena na nivou višeg civilnog službenika, samo tokom neformalnih sastanaka", napisao je na X-u Eric Mamer.

EU lideri su izražavali nezadovoljstvo zbog toga što je Orban, po svemu sudeći, iskoristio to što Mađarska predsjedava Evropskom unijom da svojim putevima u inostranstvo da određenu težinu.

Članice se smjenjuju u predsjedavanju EU i to ne znači da u tom periodu zastupaju cijeli blok.

Lideri su oštro kritikovali Orbana zbog sastanka sa Putinom u Moskvi i navodili da mu nije dat širi mandat za bilo kakve razgovore.

Alberto Alemano, profesor evropskog prava na poslovnoj školi HEC u Parizu, naveo je da je bez presedana to što komisija bojkotuje skupove koje organizuje mađarsko predsjedništvo.

Taj potez preduzet je nakon što su diplomate navele da visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj razmatra plan da ministri spoljnih poslova propuste sastanak narednog mjeseca u Budimpešti.

Nekoliko diplomata navelo je da bi Borelj mogao da istovremeno sazove sastanak u Briselu da bi spriječio ministre da idu u Mađarsku.

Zvaničnici navode da bi de fakto bojkot spoljnopolitičkih sastanaka bio opomena Mađarskoj i da bi bi je spriječio da koristi predsjedništvo da bude u centru pažnje javnosti.

Orban, koji je dugo trn u oku EU zbog podrivanja demokratskih principa i vladavine prava u Mađarskoj, i dalje je blizak Kremlju uprkos ruskoj invaziji na Ukrajini. EU se oštro protivi ruskom ratu, i Moskvi je uvela 14 rundi sankcija.

Međutim, Mađarska stalno usporava evropske napore da se Kremlj kazni, i da se pomogne Ukrajini protiv osvajačkih snaga.

Orban je prvi evropski lider koji je posjetio Moskvu, od kako je to uradio austrijski kancelar Karl Nehamer u aprilu 2022. godine.

Nova sudska pobjeda za Trumpa - odbačena optužnica u slučaju povjerljivih dokumenata

USA-TRUMP/DOCUMENTS
USA-TRUMP/DOCUMENTS

Federalna sutkinja je u ponedeljak odbacila optužnicu protiv Donalda Trumpa u krivičnom postupku koji se odnosio na njegovo nepropisno čuvanje povjerljivih državnih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago nakon što je napustio položaj.

Sutkinja Aileen Cannon sa Floride, koju je nominovao Trump, zaključila je da je specijalni tužilac Jack Smith nezakonito imenovan na tu funkciju, i da nije imao ovlaštenje da podigne otpužnicu protiv Trumpa.

To je još jedna velika pravna pobjeda za Trumpa, poslije odluke Vrhovnog suda 1. jula kada je zaključeno da bivši predsjednik uživa imunitet od sudskog progona kada je riječ o brojnim postupcima koje je preduzeo dok je bio na položaju.

Tužilaštvo će vjerovatno uložiti žalbu na ovu presudu. U drugim slučajevima, sudovi su često podržavali pravo Sekretarijata za pravosuđe da imenuje specijalne tužioce kako bi obavljali određene politički osjetljive istrage.

Međutim, odluka sutkinje Cannon je dovela u pitanje budućnost slučaja za koji se vjerovalo da predstavlja ozbiljnu pravnu prijetnju za Trumpa. Smith takođe vodi krivični postupak protiv Trumpa pred federalnim sudom u Washingtonu zbog pokušaja da preokrene rezultat izbora 2020, ali njegovi advokati nisu uložili sličnu žalbu protiv specijalnog tužioca u tom slučaju.

U slučaju dokumenata, Trump je optužen da je svesno zadržao povjerljiva dokumenta iz domena nacionalne bezbjednosti u svom golf klubu i odmaralištu Mar-a-Lago po isteku mandata, i da je opstruisao vladine pokušaje da povrate taj materijal.

Trumpov lični saradnik Walt Nauta i menadžer imanja Mar-a-Lago Carlos de Olivera su takođe optuženi za opstrukciju istrage.

Trumpovi advokati osporili su pravni autoritet odluke sekretara za pravosuđe Merricka Garlanda iz 2022. godine da imenuje Smitha da vodi istrage protiv Trumpa. Oni tvrde da je imenovanjem prekršen Ustav pošto njegovu kancelariju nije formirao Kongres i njegovo imenovanje nije potvrđeno u Senatu.

Pravnici iz Smitove kancelarije osporavaju Trumpove tvrdnje, navodeći da postoji razrađena praksa imenovanja specijalnih tužilaa da vode politički osjetljive istrage.

Presuda je najnovija i najznačanija u seriji odluka sutkinje Cannon u prilog Trumpove odbrane. Ona je prethodno na neodređeno vrijeme odložila suđenje dok je razmatrala seriju pravnih žalbi koje je uložio Trumpov tim.

Neobična je bila i njena odluka da dozvoli troje spoljnih pravnika, uključujući dvoje koji su zauzeli Trumpovu stranu, da iznose svoje argumente na sudskom pretresu koji se odnosio na Trumpovo osporavanja imenovanja tužioca Jacka Smitah.

Konzervativni sudija Vrhovnog suda Clarrence Thomas je takođe pružio zamah Trumpovom osporavavanju legitimiteta specijalnog tužioca. U mišljenju u kojem se saglasio sa odlukom tog suda da se Trumpu da široki imunitet, Tomas je doveo u pitanje da li je Smithovo imenovanje bilo legalno, koristeći slične argumente onima koje su iznijeli Trumpovi advokati.

Garland je imenovao Smitha, tužioca koji se bavio korupcijom i međunarodnim ratnim zločinima, kako bi istragama protiv Trumpa dao stepen nezavisnosti od Sekretarijata za pravosuđe Bidenove administracije.

Rusija ima sopstveni narativ o atentatu na Trumpa

Arhiva - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom godišnje konferencije predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, Rusija, 19. decemba 2019.
Arhiva - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom godišnje konferencije predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, Rusija, 19. decemba 2019.

Rusija je iskoristila neuspjeli atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa da napadne američke liberalne vrijednosti, nazivajući ono što se dogodilo "samoubistvom demokratije" i predviđajući građanski rat i raspad Sjedinjenih Država.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su američki predsjednik Joe Biden i Demokratska stranka doveli Trumpov život u "očiglednu" opasnost i isprovocirali pokušaj njegovog ubistva u neuspješnom nastojanju da ga uklone iz predsjedničke trke, "koristeći prvo pravne alate, sudove, tužioce, pokušaje političke diskreditacije i kompromitovanja kandidata".

FBI je saopštio da je Thomas Metthew Crooks (20), stanovnik Betel Parka u Pensilvaniji, osumnjičen za pokušaj ubistva Trumpa. Biden je u nedelju rekao da je pucnjava bila "suprotna svemu za šta se zalažemo kao nacija, svemu. Nismo to ko smo mi kao nacija. Nije američki. I ne možemo dozvoliti da se to dogodi".

Suprotno tvrdnjama Kremlja, koncept podjele vlasti nije samo paragraf u američkom Ustavu, već funkcionalni sistem, a predsjednik Biden nema kontrolu nad pravosuđem ili zakonodavnom granom vlasti.

Niz visokorangiranih ruskih zakonodavaca, diplomata i novinara iznio je narativ da je atentat na Trumpov život "potvrdio" da je "američki tip demokratije" pogrešan i da je "duboko nagrižen".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je atentat na Trumpov život bio povezan sa američkom demokratijom, koju su "liberali doveli do samoubistva". "Raspad Sjedinjenih Država više ne liči na tako nemoguće proročanstvo", rekla je Zaharova.

Arhiva - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Maria Zaharova, razgovara sa predstavnicima medija u Moskvi, Rusija, 2. novembra 2022.
Arhiva - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Maria Zaharova, razgovara sa predstavnicima medija u Moskvi, Rusija, 2. novembra 2022.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je analizu svog glavnog propagandiste Pjotra Akopova.

Akopov je priču vrtio oko Trumpovog predizbornog obećanja iz 2016. da će "isušiti vašingtonsku močvaru".

Demokratska stranka nije planirala da ubije Trumpa, već je napad rezultat atmosfere mržnje koju neguju posljednjih osam godina, napisao je Akopov.

Zatim je spekulisao da nije iznenađen time što je Tajna služba "vidjela strijelca tek nakon što je ispalio osam hitaca", jer je sa Trumpovom rastućom popularnošću "ubistvo postalo scenario bez alternative za duboku državnu močvaru Vašingtona".

Akopov je pet puta ponovio teoriju zavjere da je "ubistvo Trumpa", kako kaže, "jedina opcija" tokom svog izlagnja od 600 riječi.

Dok je "analiza" Akopova tek hibrid propagande, dezinformacija i teorija zavjere, to predstavlja suštinu poruka koje Kremlj šalje domaćoj javnosti. Hiljade lokalnih novinskih agencija i web-sajtova prenose publikacije agencije RIA Novosti širom Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u Centralnoj Aziji i Istočnoj Evropi.

Za stranu publiku, Rusija koristi platforme društvenih medija kao što je X, kao i mrežu od više od 270 naloga ruskih ambasada i konzulata širom svijeta, što sve podstiče narative Kremlja na mnogo različitih jezika.

Ambasada Rusije u Južnoj Africi je jedan od najistaknutijih propagandnih profila na X-u.

Na fotografiju Trumpovog okrvavljenog lica, diplomatska misija je dodala komentar u kojem optužuje "demokrate" da nisu u stanju da tolerišu, ali da su sposobne da počine "bilo koji zločin... zarad svog 'krajnjeg cilja'".

Korisnici X-a podsjetili su ambasadu u Južnoj Africi na smrt Alekseja Navalnog, najžešćeg protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u zatvoru ranije ove godine.

Udovica Navaljnog, Julija Navalnaja, i brojne međunarodne institucije i vlade optužile su Putina da je naručio ubistvo Navalnog. Nemačka i Organizacija Ujedinjenih nacija za zabranu hemijskog oružja saopštile su da je ruski FSB trovao Navalnog vojnim nervnim agensom novičok 2020.

Zaštitnici ljudskih prava navode da je tokom dvije decenije Putinove vladavine Rusija doživjela sistematsko ugnjetavanje političkih i građanskih sloboda i eroziju ljudskih prava i slobode štampe.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG