Linkovi

Najnovije

Pence vakcinu prima u petak, a Biden možda iduće nedelje

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden greets Vice President Mike Pence at the 19th anniversary ceremony in observance of the Sept. 11 terrorist attacks at the National September 11 Memorial & Museum in New York, on Friday, Sept
Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden greets Vice President Mike Pence at the 19th anniversary ceremony in observance of the Sept. 11 terrorist attacks at the National September 11 Memorial & Museum in New York, on Friday, Sept

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i aktuelni potpredsjednik Mike Pence uskoro će primiti vakcinu protiv COVID-19.

Američki potpredsjednik Pence biće vakcinisan u petak 18. decembra na javnom događaju, saopštila je Bijela kuća u srijedu, a izabrani predsjednik Biden bi mogao biti vakcinisan u toku sljedeće nedjelje, prenosi Reuters.

Ranije je objavljeno da će najvišim zvaničnicima američke vlade, uključujući službenike Bijele kuće koji rade u blizini predsjednika Donalda Trumpa biti ponuđena vakcina protiv COVID-19 ove nedjelje.

Distribucija vakcina u SAD ograničena je na najizloženije zdravstvene radnike, njegovatelje i korisnike domova.

Sjedinjene Države započele su od ponedjeljka 14. decembra vakcinaciju protiv COVID-19 sa Pfizer/BioNTech vakcinom.

Distribucija vakcine koju su razveli američki Pfizer i njemački BioNTech počela je tri dana nakon što je odobrena njena hitna upotreba u Sjedinjenim Državama. Vakcinacijom se otvara novi front u borbi protiv pandemije koja dnevno oduzima više od 2.400 američkih života.

Inače, skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mjesecima, a Evropska agencija za lekove (EMA) je 3. decembra upozorila da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

EMA bi trebalo da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Pfizer u partnerstvu sa njemačkom biotehnološkom firmom BioNTech.

See all News Updates of the Day

Predsjednik Irana: Žestoko ćemo uzvratiti na svaku akciju protiv naših interesa

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi

Iran će odgovoriti na svaku akciju protiv svojih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi u utorak, prema Iranskoj studentskoj novinskoj agenciji, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad Teherana dronovima i raketama tokom vikenda.

"Kategorično izjavljujemo da će i najmanja akcija protiv iranskih interesa sigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor protiv svakog počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru šeiku Tamimu bin Hamadu al-Thaniju.

Načelnik izraelskog vojnog štaba Herzi Halevi rekao je u ponedjeljak da iranski napad na Izrael - koji je bio odmazda nakon bombardovanja zgrade iranske ambasade u Damasku 1. aprila - zahtijeva odgovor.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani rekao je državnoj TV u ponedjeljak navečer da će kontraofanziva Teherana nakon bilo kakve izraelske odmazde biti "pitanje sekundi jer Iran neće čekati još 12 dana da odgovori".

Biden razgovarao sa premijerom Iraka usred eskalacije tenzija na Bliskom istoku

Američki predsjednik Joe Biden i premijer Iraka Mohammed Shia al-Sudani tokom susreta u Bijeloj kući.
Američki predsjednik Joe Biden i premijer Iraka Mohammed Shia al-Sudani tokom susreta u Bijeloj kući.

Dok je američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak ugostio iračkog premijera, sve su oči bile uprte u Iran, koji je tokom vikenda izveo historijski prvi napad na Izrael.

Taj napad je razbuktao zabrinutost za širi regionalni rat - situaciju koja je zasjenila već planirani sastanak u Ovalnom uredu, na kojem su željeli razgovarati o međusobnoj borbi protiv Islamske države, ekonomskim pitanjima i napretku Iraka prema energetskoj nezavisnosti i modernizaciji.

"Dvojica lidera su ponovo potvrdila svoju posvećenost trajnom strateškom partnerstvu između Iraka i Sjedinjenih Država i razgovarali su o svojim vizijama za sveobuhvatnu bilateralnu saradnju u skladu sa Strateškim okvirnim sporazumom između SAD-a i Iraka iz 2008. godine", rekla su dvojica lidera u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

U međuvremenu, zvaničnici Bijele kuće osporili su izvještaje da je Iran iznio jasno upozorenje prije napada. Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Kirby nazvao je takve izvještaje "glupostima".

Naglasio je da je odgovor Izraela "odluka Izraela" i "ostavićemo to njima".

Iako Sjedinjene Države opisuju zračni napad Irana kao neuspjeh, irački lider je priznao da sukob između Izraela i Hamasa predstavlja veliku zabrinutost u regiji.

"Želimo zaustavljanja tog rata, koji je odnio živote hiljada civila, žena i djece", rekao je Sudani, sjedeći pored Bidena u Ovalnoj kancelariji. "I ohrabrujemo sve napore oko zaustavljanja širenja sukoba."

Dvije nacije imaju delikatan odnos nakon decenija vojnog angažmana SAD-a u Iraku. Američka protivvazdušna sredstva u sjevernom Iraku korištena su za obaranje nekih od iranskih projektila.

Biden je rekao da Irak - dugogodišnji protivnik Irana - ima ulogu u održavanju mira.

"Jednostavno rečeno, naše partnerstvo je ključno za naše nacije, za Bliski istok, a vjerujem i za svijet", rekao je.

Dvojica lidera najavila su niz bilateralnih mjera u ponedjeljak, ali nijedna nije izravno spomenula Iran.

Ostali sporazumi bili su usredsređeni na prioritete koje je Bidenova administracija istakla u martu uoči posjete: energetska nezavisnost, regionalna bezbjednost i "trajni poraz ISIS-a".

Ali analitičari kažu da bi Bagdad trebao iskoristiti svaku diplomatsku priliku da traži mir.

"Irak treba da jasno stavi do znanja da preferira smanjenu eskalaciju", rekao je za Glas Amerike Daniel Byman, viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije. "I to je i razgovor s Irancima, ali i razgovor s drugim arapskim državama i razgovor sa Sjedinjenim Državama, da je to negativno s gledišta Iraka i da želi da sve sile poduzmu odgovorne mjere kako bi pokušale smanjiti eskalaciju."

Dok Izrael razmišlja o svom odgovoru, regionalni akteri ne sjede mirno. U ponedjeljak se irački predsjednik sastao s kraljem Jordana Abdulahom II. Prema Jordanskom kraljevskom dvoru, oni su govorili o opasnostima od dalje eskalacije ovog sukoba.

Gaza: Pojačana isporuka humanitarne pomoći, Amerika to želi održati

Palestinski radnik prazni vreće brašna koje je donirao Svjetski program za hranu pekari u gradu Gaza 14. aprila 2024.
Palestinski radnik prazni vreće brašna koje je donirao Svjetski program za hranu pekari u gradu Gaza 14. aprila 2024.

Humanitarna pomoć Pojasu Gaze značajno je porasla u posljednjih nekoliko dana, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby, ali Sjedinjene Države moraju osigurati da se ta pomoć održi, dodao je.

"Pomoć je porasla u samo posljednjih nekoliko dana", rekao je Kirby u intervjuu za MSNBC. "To je važno, ali se mora održati."

Oko 100 kamiona ušlo je u enklavu samo u posljednja 24 sata, dodao je Kirby, što je ukupno 2.000 isporuka pomoći kamionima od početka sukoba.

Po prvi put u šest mjeseci, pekara u gradu Gaza počela je s radom uz pomoć Svjetskog programa za hranu, koji je dostavio očajnički potrebne pakete hrane i pšenično brašno dijelu enklave u kojem izvještaj koji podržava UN upozorava na neminovnu glad.

Držeći vreću svježe pečenih hljebova, Abdelrahman al-Jadba, stanovnik Gaze, rekao je da je osjetio olakšanje što će moći nahraniti svoju djecu, opisujući kako je bio prisiljen da im daje kruh napravljen od brašna pomiješanog s pijeskom.

Ranije ovog mjeseca, predsjednik Joe Biden je rekao da će iskoristiti američku podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa za povećanje humanitarne pomoći u Gazi i na konkretne korake Izraela da zaštiti humanitarne radnike i civile.

U odvojenom intervjuu za CNBC, Kirby je ponovio Bajdenov stav rekavši: "Naša politika u odnosu na Gazu će se promijeniti ako ne vidimo značajne promjene tokom vremena."

Taj potez potaknuo je izraelski napad u kojem je ubijeno sedam radnika Svjetske centralne kuhinje.

Humanitarne agencije žalile su se da Izrael ne osigurava dovoljan pristup hrani, lijekovima i drugim potrebnim humanitarnim zalihama u devastiranoj palestinskoj enklavi, gdje se civili suočavaju s glađu i široko rasprostranjenom bolešću i gdje su gotovo svi beskućnici.

Izvještaj je zasnovan na informacijama AP-a, Reutersa i AFP-a.

Ohio - nekada "neopredijeljena" država sada više podržava konzervativne kandidate

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump i kandidat za Senat Bernie Moreno na mitingu u Vandaliji u Ohiou, 16. marta 2024. (Foto: AP/Jeff Dean)
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump i kandidat za Senat Bernie Moreno na mitingu u Vandaliji u Ohiou, 16. marta 2024. (Foto: AP/Jeff Dean)

Država Ohio godinama je bila solidni indikator američkog javnog mnijenja. Na svakim izborima od 1964. do 2016. Ohio je izabrao kandidata koji je završio kao pobjednik.

Ali, kako prenosi dopisnik Glasa Amerike Scott Stearns, Ohio sada djeluje više konzervativno, što je izazov za Demokratsku partiju dok se predsjednik Joe Biden bori za drugi mandat a demokrate – da sačuvaju kontrolu nad Senatom.

Decenijama, glasači iz Ohioa su podržavali predsjedničke kandidate koji bi na kraju pobijedili u nacionalnoj trci. Država na srednjem zapadu je predskazatelj za predsjedničke kampanje, dijelom zato što je njeno stanovništvo reprezentativno za veći dio Amerike, kaže profesor političkih nauka na Univerzitetu Cincinnatija David Niven.

„Ohio ima veliku poljoprivrednu i industrijsku bazu i regionalnu ekonomsku raznovrsnost, tako da glasa kao većina Amerikanaca, pošto njihova ekonomija liči na onu u većini delova Amerike”, kađe Niven.

Birači iz Ohioa dva puta su izabrali Baracka Obamu za predsjednika, onda su podržali Donalda Trumpa 2016. Ali kada je Ohio ponovo glasao za Trumpa 2020, na izborima koje je izgubio, to je nagovijestilo zaokret te države ka konzervativnijoj politici, kaže republikanski strateg Bob Clegg.

„U Ohiou je uvijek bilo osnove za dominaciju republikanaca. Ali mislim da je pojava Trumpa to samo pojačala”, kaže on.

„Glasanje je mnogo više zasnovano na demografiji nego što je bilo čak i u vrijeme dok je Obama bio na položaju. A ta demografska kategorija okreće Ohio u republikanskom smjeru. U pitanju je glasačka grupa koja je u prosjeku više bijela, manje obrazovana, i starija od ostatka nacije”, navodi Niven.

To je problem za aktuelnog senatora Sherroda Browna, koji je posljednji put pobijedio na izborima u Ohiou prije šest godina kao liberalni demokrata.

„Danas su radni ljudi Ohioa glasali da se naša zajednička borba nastavi još šest godina. Svi ste pokazali zemlji da progresivne demokrate mogu da pobede I to ubedljivo, u srcu Amerike”, kaže Brown.

Ovog puta, Brown se takmiči protiv biznismena Bernija Morena, dok republikanci nastoje da osvoje to mjesto i povrate kontrolu nad Senatom.

Moreno je rekao pristalicama da je ponosan što ga je podržao Donald Trump.

„Pitam se da li će Sherrod Brown da se ponosi time što je u 99% slučajeva glasao za prijedloge Joea Bidena”, rekao je.

Jedna svijetla tačka za demokrate je činjenica da su birači iz Ohioa prošle godine snažno odbacili pokušaj republikanaca da se ograniči pristup abortusu u toj državi. Aktivistkinja za reproduktivna prava Veronica Ingham izjavila je da su rezultati pokazali da stanovnici Ohioa glasaju mimo svojih političih stranaka.

„Amerikanci podržavaju pravo na abortus i izaći će da glasaju da bi zaštitili ta prava. Glasači su sinoć jasno stavili na znanje da to nije stranačko pitanje. Ljudi širom političkog spektra ne žele da se vlada miješa u njihove privatne zdravstvene odluke”, kaže Ingham.

Međutim, poraz republikanaca u Ohiou što se tiče reproduktivnih prava se možda neće prenijeti i na predsjedničku trku.

„Kada stavite ključne vrijednosti na glasači listić, stanovnici Ohioa su 'mainstream', od umjerenih do liberalnih. Nisu tvrdokorni konzervativci. Ali kada na glasački listić stavite kandidate, pouzdano glasaju za republikance. To je jedna od neobičnosti lokalne politike”, navodi analitičar Niven.

U ovoj predsjedničkoj trci, istraživanje javnog mnijenja grupe Real Clear Polling pokazuje da Trump vodi za deset poena u odnosu na Bidena u saveznoj državi Ohio.

Reakcija političara iz RS-a na rezoluciju o Srebrenici služi za homogenizaciju naroda, kažu analitičari

Reakcija političara iz RS-a na rezoluciju o Srebrenici služi za homogenizaciju naroda, kažu analitičari
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Predstavnici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj najavili su, nakon sastanka u Banjaluci, održavanje protesnog mitinga u ovom gradu kao reakciju na raspravu o rezoluciji o genocidu u Srebrenici najavljenu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG