Linkovi

Pelosi: Dogovor o ekonomskoj pomoći postići do utorka


Nancy Pelosi (Foto: AP)
Nancy Pelosi (Foto: AP)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla da je da bi dogovor sa Trumpovom administracijom o novom paketu ekonomske pomoći za prevazilaženje posljedica koronavirusa, trebalo da bude postignut u narednih 48 sati ili neće biti okončan do predsjedničkih izbora 3. novembra. 

Pelosi razgovara već nedjeljama sa sekretarom finansija Stevenom Mnuchinom, predstavnikom Donalda Trumpa, ali dvoje zvaničnika ne mogu da postignu dogovor, dok broj oboljelih od koronavirusa ponovo raste u Sjedinjenim Državama, a privredni oporavak usporava.

Pelosi i Mnuchin pregovaraju o paketu koji bi koštao između 1,8 hiljade milijardi i 2,2 hiljade milijardi dolara, ali se nisu dogovorili o uslovima nacionalnog strateškog plana za testiranje, između ostalog. Čak i da postignu dogovor, neki republikanski senatori kažu da se protive trošenju tolike sume novca, kao dodatak na 3 hiljade milijardi dolara koje je Kongres usvojio prije nekoliko mjeseci, za ublažavanje posljedica pandemije.

Pelosi je u emisiji na televiziiji ABC "This Week" rekla da "od (Trumpove) administracije" i njegovih napora, zavisi da li će ona dostići dogovor sa Mnuchinom do utorka.

"Kažemo im da mi moramo da odlučimo o nekim dijelovima sporazuma. I mi ćemo to uraditi ili ne", navela je Pelosi.

Mnuchin je rekao prošle nedjelje da bi prihvatio zahtjeve Pelosi za nacionalnim strateškim planom, sa manjim promjenama.

Pelosi je rekla da je Mnuchinove promjene smatra značajnim izmjenama, kao što su promjene termina "mora" u "može", "zahtjev" u "preporuka" i "plan" u "strategiju, ne strateški plan".

Pelosi navodi da promjene termina, pružaju Bijeloj kući previše fleksibilnosti u nadziranju pomoći. Mnuchin je naveo da ne vjeruje da demokrate žele da predaju Trumpu pobjedu tim zakonom, dvije nedjelje prije izbora.

Pored termina u zakonu, Pelosi i Mnuchin tek treba da se dogovore o finansiranju gradova i saveznih država, brizi o djeci, poreskim olakšicama za Amerikance sa nižim primanjima, zaštitu u vezi sa dugovanjima koju traže republikanci i još nekim pitanjima. Obje strane žele da se podijeli još jednom po 1.200 dolara pomoći većini Amerikanaca i da se vrati neki nivo olakšica za nezaposlene.

Federalna pomoć za nezaposlene od 600 dolara nedjeljno, pored manje izdašnje državne pomoći, istekla je krajem jula.

XS
SM
MD
LG