Linkovi

Peach: Želimo siguran Zapadni Balkan


Arhiv - Stuart Peach
Arhiv - Stuart Peach

Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava, poručio je Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan u srijedu, 15. decembra.

U videoporuci građanima Bosne i Hercegovine (BiH), povodom posjete toj zemlji, Peach je rekao da je britanski premijer Boris Johnson tražio od njega da preuzme tu funkciju kako bi podržao napore Velike Britanije širom regiona.

Naveo je da želi da pruži podršku političkim rješenjima kao i da promoviše evroatlantske integracije.

“Tokom moje posjete BiH sastajem se sa visoko rangiranim političarima, agencijama za sprovođenje zakona, parlamentarcima i, veoma bitno, sa mladim akterima u civilnom društvu koji rade na promociji mira i pomirenja. Radujem se bliskoj saradnji sa svim partnerima uključujući i visokog predstavnika i naše međunarodne saveznike i pružanju podrške onima koji su posvećeni postizanju napretka u ovoj zemlji”, poručio je Peach.

Videoporuka specijalnog izaslanika Velike Britanije, objavljena je na Twitter profilu britanskog ambasadora.

Peach je dodao kako će na trenutnoj poziciji specijalnog izaslanika spojiti lično iskustvo s najboljim iskustvima britanske diplomatije, bezbjednosti i trgovinskih odnosa.

„Danas sam u Sarajevu u okviru moje prve posjete kao specijalnog izaslanika u BiH. Sjajno je ponovo biti ovdje. Ja već dugo radim u javnoj službi, na zadnjem poslu sam bio visoki oficir u NATO-u, a prije toga na važnim pozicijama u vojsci Velike Britanije”, dodao je Peach.

Nakon dolaska u BiH u utorak, 14. decembra, Peach se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Razgovarao je i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, te sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom.

Stuart Peach je na poziciju specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan imenovan početkom decembra.

U saopštenju nakon imenovanja iz Vlade Velike Britanije saopšteno je da će u Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati sa partnerima Velike Britanije na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG