Linkovi

Novi soj virusa može uzrokovati lažno negativan PCR test


A health worker takes a sample for a PCR test for the COVID-19 coronavirus at a hospital in Coslada, Spain, Monday, April 20, 2020.
A health worker takes a sample for a PCR test for the COVID-19 coronavirus at a hospital in Coslada, Spain, Monday, April 20, 2020.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je medicinsko i laboratorijsko osoblje da bi genetske mutacije koronavirusa, uključujući i varijantu B.1.1.7 otkrivenu u Velikoj Britaniji, mogle dovesti do lažno negativnih rezultata molekularnih testova (PCR) prilikom testiranja na Covid-19.

PCR test je molekularni postupak koji se temelji na dokazivanju prisutnosti virusne RNK molekule.

Agencija je upozorila osoblje kliničkih laboratorija i pružatelje zdravstvenih usluga na moguće lažno negativne rezultate bilo kojeg PCR testa te ih je pozvala da pozorno razmotre takve rezultate u kombinaciji s kliničkim opažanjima te da ponove ispitivanje, ali nekim drugim testom ako i dalje sumnjaju na covid-19 .

Lažno negativan rezultat može se dogoditi kod bilo kojeg PCR testa ako se mutacija dogodila u dijelu njegova genoma koji test ispituje, upozorava FDA, dodajući ipak kako je opasnost od toga da ovakve mutacije utječu na sveukupnu točnost testiranja niska.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG