Linkovi

Bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty ušao u utrku za republikansku predsjedničku nominaciju


Tim Pawlenty sa suprugom Mary
Tim Pawlenty sa suprugom Mary

Pawlenty nije odveć poznat na nacionalnoj razini, međutim, neki stručnjaci vjeruju da bi za republikance mogao biti ozbiljna alternativa

Bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty objavio je svoju kandidaturu za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima sljedeće godine. Do njegova ulaska u izbornu utrku dolazi u trenutku kad su dva druga poznata republikanca odustala od kandidature za Bijelu kuću – bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i newyorški biznismen Donald Trump.

Tim Pawlenty nije odveć poznat na nacionalnoj razini, međutim, neki politički stručnjaci vjeruju da bi za republikance on mogao postati ozbiljna alternativa, ukoliko zapne sadašnji vodeći kandidat - bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney. Pawlentyjev ulazak u predsjedničku utrku mogao bi izazvati određeno uzbuđenje na republikanskoj predsjedničkoj sceni koja se vrlo polako uobličavala i na kojoj se u ovom trenutku nalaze bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich i kongresnik iz Teksasa Ron Paul.

Do ove objave dolazi tri tjedna nakon što su američki specijalci likvidirali Osamu bin Ladena u Pakistanu. U to vrijeme popularnost predsjednika Obame u anketama je značajno porasla dok su na republikanskoj strani tek pokušavali identificirati prave kandidate. Predsjednik Obama već je počeo s motiviranjem demokratskih lojalista za predsjedničke izbore sljedeće godine, kao što je to učinio na jednom skupu za prikupljanje donacija u Massachusettsu. "Htio bih da razmislite o cijelom progresu kojeg smo ostvarili. Htio bih da razmislite i o nedovršenom poslu koji je pred nama".

Analitičari vjeruju da je predsjednik stekao na domaćoj sceni veliku prednost nakon bin Ladenove smrti. Politički stručnjak William Schneider pojavio se na jednoj telekonferenciji pod pokroviteljstvom nestranačke organizacije No Labels – Bez etiketiranja. "Jedan od problema koje je Obama imao kad je postao predsjednik bio je da su se ljudi pitali je li on dovoljno čvrst? Je li dovoljno veliki borac? Eliminacija Osame bin Ladena mnogima je dokazala da jest. To je ono što Amerikanci žele. Žele da predsjednik bude snažan i čvrst".

U republikanskoj utrci tri istaknuta kandidata su se nedavno povukla, među njima guverner Arkansasa Mike Huckabee, newyorški biznismen Donald Trump i guverner Mississippija Haley Barbour. A neki od onih koji su se odlučili stupiti u utrku imaju ozbiljnih problema.

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich ušao je u utrku kao jedan od poznatijih republikanaca na nacionalnoj razini. Međutim, zapeo je već vrlo rano kritizirajući plan republikanaca u Kongresu o reformiranju popularnog sustava zdravstvene zaštite za starije osobe Medicare. Konzervativci su udarili Gingricha po prstima i primorali ga na ispriku. "Pogriješio sam. Nalazimo se na početku procesa rješavanja problema s programima beneficija u Sjedinjenim Državama".

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney poduzeo je inicijalne korake za ulazak u predsjedničku utrku, a i dalje ostaje na vrhu većine anketa kao vodeći republikanski izazivač. Međutim, mnogi konzervativni aktivisti kažu da nisu oduševljeni izgledima za još jednu Romneyevu kandidaturu i da traže alternativu.

Zbunjenost i nesigurnost na republikanskoj strani vraća nekim demokratima pouzdanje oko ponovnog izbora predsjednika Obame sljedeće godine. David Rothkopf radio je u administraciji predsjednika Clintona, a danas je autor i analitičar koji se neki dan pojavio u jednoj emisiji Glasa Amerike. On kaže da su izgledi predsjednika Obame za ponovni izbor izravno povezani s američkom gospodarskom situacijom. "Smrt Osame bin Ladena bit će daleko sjećanje u vrijeme tih izbora. Ako se, međutim, gospodarska situacija bude kontinuirano oporavljala i republikanci nastave s nespretnom potragom za adekvatnim protukandidatom predsjedniku Obami, a tako to izgleda u ovom trenutku, tad su izgledi predsjednika Obame za drugi mandati prilično dobr"i.

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana još bi se nekoliko republikanskih kandidata moglo pridružiti predsjedničkoj utrci. Bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin kaže kako još uvijek razmatra mogućnost svoje kandidature, dok je guverner Indiane Mitch Daniels preko vikenda objavio da odustaje. K tome bivši guverner savezne države Utah Jon Huntsman posjetio je prošli tjedan New Hampshire, državu u kojoj se održavaju rani primarni, odnosno stranački, izbori. On je rekao da će uskoro odlučiti o kandidaturi. Huntsman se, inače, nedavno vratio s veleposlaničkog mjesta u Pekingu.

XS
SM
MD
LG